“Svi trebamo riječ istine, koja će nas voditi i svijetliti nam na našemu putu”, rekao je papa Franjo u svom nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 22. srpnja. Tumačeći današnje Evanđelje Papa se posebno zadržao na rečenici: „Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu” (r. 34). Primijetio je kako se u toj rečenici donose tri glagola: vidjeti, sažaliti se, poučavati, nazvavši ih „glagolima Pastira”.

„Isusov pogled nije neutralan ili, još gore, hladan i distanciran, jer Isus uvijek gleda očima srca. I njegovo srce je tako nježno i puno samilosti, da zna shvatiti i najskrivenije potrebe ljudi. K tome, njegovo suosjećanje nije tek emotivna reakcija na nevolju ljudi, već je mnogo više: to je Božji stav i njegova naklonost prema čovjeku i njegovoj povijesti. Isus je ostvarivanje Božje brižne brige i skrbi za njegov narod”, rekao je Papa.

Budući da je Isus bio ganut videći sav onaj narod koji je trebao vođu i pomoć, nastavio je Papa, očekivali bismo da će sada izvesti neko čudo. No, umjesto toga, on ih je počeo poučavati u mnogim stvarima. To je prvi kruh koji Mesija nudi gladnom i izgubljenom mnoštvu: kruh Riječi. Svi trebamo riječ istine, koja će nas voditi i svijetliti nam na našemu putu. Bez istine, koja je sam Krist, nije moguće pronaći pravi smjer života. Kad se čovjek udalji od Isusa i njegove ljubavi on se gubi i život se pretvara u razočaranje i nezadovoljstvo. S Isusom uz nas možemo sigurna koraka kročiti kroz život, možemo nadvladati kušnje, napredujemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Isus je postao dar za druge, postavši tako uzor ljubavi i služenja za svakoga od nas, rekao je Papa u svom današnjem nagovoru.

IKA | Bitno.net