Jona služi Bogu i pobožan je čovjek, ali kad ga Bog zove on bježi. Osvrćući se na Joninu povijest Papa je govorio o slušanju Božjega glasa. Može se kao kršćanin, katolik, član Katoličke akcije, svećenik, biskup i papa bježati od Boga. Od Boga možemo bježati svi. Svakodnevna je napast da se ne sluša glas Božji, da u srcu ne čujemo njegov poziv. Od Boga se može izravno bježati, a ima i drugih načina kako pobjeći od Njega, možda profinjenijih, uljudnijih? Evanđelje opisuje polumrtva čovjeka na cesti i svećenika, slučajnoga prolaznika, koji je pogledao i nastavio hod ‘jer bi mogao kasniti sa Svetom Misom’. Nije dakle čuo Božji glas – ustvrdio je papa Franjo.

Potom je naišao neki levit, ali ni on nije pomogao nesretniku da ne bi imao posljedičnih neugodnosti. I on je dakle pobjegao od Boga. Jedino je čuo Božji glas onaj koji obično bježi od Boga; grešnik Samarijanac, koji nije bio vičan molitvi i štovanju Boga. A ipak je shvatio da ga Bog zove i nije pobjegao. On je pristupio ranjeniku, previo mu rane, udomio ga u hotelu i pobrinuo se za njega – rekao je Papa dodajući:

Svećenik je na vrijeme stigao za svetu misu, svi zadovoljni: i svećenik i vjernici. Levit je drugi dan proveo onako kako je i zamislio, nije morao ići kod sudca i objašnjavati mu što se dogodilo. Zašto su Jona, svećenik i levit pobjegli od Boga? Zato što su imali zatvoreno srce; a kad imaš takvo srce, ne možeš čuti glas Božji. Samarijanac je imao otvoreno srce i čuo je glas Božji – kazao je Papa.

Jona je dakle imao nacrt za svoj život i želio ga ostvariti, također i svećenik i levit. Naprotiv, Samarijanac, grešnik, Bogu je prepustio da mu ispisuje povijest. Bog je promijenio sve, na put mu stavio bijedna čovjeka, teško ranjena, bačenog uz cestu – objasnio je Papa. Pitam se, a i vas pitam: Prepuštamo li Bogu da ispisuje naš život ili ga sami želimo pisati? Osluškujemo li Božju riječ? Da, želim slušati! A jesi li sposoban slušati Božju riječ? Jesi li sposoban u svakodnevnom životu otkriti Božju Riječ, ili se oslanjaš na svoj životni nacrt i ne dopuštaš da ti govori Božje iznenađenje? – upitao je Sveti Otac.

Zaključujući propovijed, Papa je rekao da tri osobe bježe od Boga, a samo je jedna, koju se smatra neurednom, sposobna slušati, otvoriti srce i slušati Božji glas. Siguran sam da svi vidimo da „Samarijanac, grešnik, ne bježi od Boga. Neka nam Gospodin udijeli milost da čujemo Njegov glas koji nam veli: Idi i ti čini isto – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)