U videu s molitvenom nakanom za mjesec rujan papa Franjo je potvrdio neprihvatljivost smrtne kazne, objavio je Vatican News.

Papa u poruci izriče bezuvjetni „ne“ smrtnoj kazni.

„Svakim danom u čitavome svijetu raste taj ‘ne’ smrtnoj kazni. Za Crkvu je to znak nade. S pravnoga gledišta, ona nije potrebna. Društvo može učinkovito suzbiti zločin bez trajnog lišavanja počinitelja mogućnosti iskupljenja. U svakoj osudi uvijek mora postojati prozor nade. Smrtna kazna ne nudi pravdu žrtvama, nego potiče osvetu. I izbjegava svaku mogućnost ispravljanja moguće pravne pogreške. S druge strane, moralno gledano, smrtna kazna je neadekvatna: ona uništava najvažniji dar koji smo dobili, a to je život. Ne zaboravimo da se čovjek može do posljednjeg časa obratiti i promijeniti. A u svjetlu evanđelja smrtna je kazna nedopustiva: zapovijed ‘ne ubij’ odnosi se jednako i na nevine i na krive. Zato molim sve ljude dobre volje da se mobiliziraju kako bi se postiglo to da se ukine smrtnu kaznu u cijelome svijetu. Molimo za to da se smrtna kazna, koja napada nepovredivost i dostojanstvo osobe, ukine u zakonima svih zemalja svijeta“, kaže Papa u svojoj poruci s molitvenom nakanom za mjesec rujan koju se širi putem Papine svjetske molitvene mreže na temu „Molimo da smrtna kazna, koja napada nepovredivost i dostojanstvo osobe, ukine u zakonima svih zemalja svijeta“.

Papine riječi u videu, upućene ne samo vjernicima nego i svim ljudima dobre volje, popraćene su dirljivim slikama: očima muškaraca i žena iza rešetaka, ljudima koji samuju u ćeliji ili u stavu molitve, kadrovima demonstracija širom svijeta s natpisima kao što su “Ne ubijaj u moje ime” i “Provodite pravdu, a ne ubijajte ljude”. U isječku koji traje oko dvije minute, prevedenom na 23 jezika, donose se i slike oruđa pomoću kojih se vrše pogubljenja: viseće omče, šprice sa smrtonosnim injekcijama, električne stolice, zid s rupama od metaka od strijeljanja, plinske komore.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, oko 170 država ukinulo je smrtnu kaznu i uvelo moratorij na njezinu primjenu u zakonodavstvu ili praksi. Mnogi su obustavili njezino izvršavanje na razdoblje dulje od deset godina. Međutim, u 55 zemalja na raznim kontinentima zatvorenike i počinitelje zlodjela još se uvijek pogubljuje.