U svom jučerašnjem obraćanju europskim čelnicima, Sveti Otac je govorio o prihvaćanju prošlosti, ali i o gledanju prema budućnosti s nadom. Pozivajući se na 60. obljetnicu Rimskih ugovora – što je i prigoda za sinoćnji susret – papa Franjo je rekao: „Povratak u Rim, nakon šezdeset godina, ne smije biti samo prisjećanje na stvari koje su minule, nego izraz želje da ponovno proživite taj događaj radi poštovanja njegova značaja za sadašnjost.” Nadalje je rekao: “Mi ne možemo shvatiti vlastiti put bez prošlosti, samo pod vidikom skupa vremenski dalekih činjenica, nego kao limfu koja posreduje život sve do sadašnjosti.”

Skrenuvši pozornost na Utemeljitelje europskoga projekta, koje je više puta citirao, Papa je rekao da Europa nije „nakupina pravila poslušnosti”, nego „način života, način razumijevanja čovjeka na temelju njegova transcendentnog i neotuđivoga dostojanstva. „I tako je” – nastavio je – “od samoga početka bilo jasno da je srce Europskoga političkog projekta mogao biti samo sâm čovjek.” Ali ovo gledište – nastavio je – ovisi o solidarnosti.

Vraćajući se na viziju budućnosti, papa Franjo je primijetio da je Europa danas suočena s mnogim krizama: s krizom gospodarstva, obitelji, s krizom institucijâ, s migracijskom krizom… “Odgovori na ove krize” – smatra Papa – „nalaze se upravo u stupovima nad kojima se uzdiže Europska ekonomska zajednica”: „čovjek u središtu, djelotvorna solidarnost, otvorenost prema svijetu, težnja za mirom i razvojem, otvorenost (prema) budućnosti” – kazao je.

No, kako, gdje i kako suvremena Europa, među svim ovim izazovima može pronaći nadu? Sveti Otac smatra da je to moguće kada se – i ako – Europa: „…otvori mladima, nudeći im stvarne izglede za obrazovanje, stvarnu mogućnost uključivanja u svijet rada. Kada bude ulagala u obitelj, koja je prva i temeljna stanica društva; kada bude poštovala savjest i ideale svojih građana. Kada zajamči mogućnost rađanja djece, bez straha od nemogućnosti njihova uzdržavanja. Kada zaštiti život u svoj njegovoj svetosti” – rekao je Sveti Otac.

Zaključujući svoje izlaganje, papa Franjo je rekao da je Europska unija, danas na ovu 60. obljetnicu  „pozvana da se ispita; da se pobrine za bolesti koje s godinama neminovno dolaze i da pronađe nove načine vlastitog usmjeravanja.” Uspjeh Europske unije – dodao je – „ovisit će o spremnosti za na još jedno zajedničko nastojanje te o spremnosti da se kladi na budućnost.” Pozvao je zatim europske Vođe da „osvijetle put ‘novog europskog humanizma’ satkanog iz ideala i konkretnih djela”.

Radio Vatikan | Bitno.net