RADIONICA U VATIKANU

Papa o etici odnosa između tržišta, države i civilnog društva

Papa je napomenuo da tržište ne može biti samo učinkovito u stvaranju bogatstva i jamčenju održivog razvoja, nego mora također biti u službi cjelovitog ljudskog razvoja

Papa Franjo se danas u Vatikanu susreo sa sudionicima radionice koju je organizirala Papinska akademija društvenih znanosti u suradnji s Organizacijom katoličkih sveučilišta u Latinskoj Americi (ODUCAL). Radionica je započela jučer, te će završiti sutra, 21. listopada, a sudionici raspravljaju o temi „Mijenjanje odnosa među tržištem, državom i civilnim društvom“.

Papa je u svojem govoru pozvao na etiku koja je prijateljski nastrojena prema čovjeku i okolišu, te u kojoj se temeljne vrijednosti ne žrtvuju na oltaru učinkovitosti.

Sveti je Otac promišljao o dva specifična uzroka koja potiču isključivanje i egzistencijalne periferije. Prvi je sustavno povećanje nejednakosti i iskorištavanje planeta, te je objasnio da nejednakost i iskorištavanje nisu usud niti povijesna konstanta. Nisu usud jer ne ovise samo o ponašanju pojedinaca, nego i o gospodarskim pravilima koje društvo usvoji – kazao je Papa te dodao: Ako je prevladavajući cilj dobit, onda demokracija teži tomu da postane plutokracija u kojoj rastu nejednakosti kao i iskorištavanje planeta.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Drugi uzrok isključivanja je rad koji nije dostojan čovjeka. Osim što bi cjelokupni proizvodni proces trebao pružiti radniku pravednu plaću, također bi trebao biti prilagođen potrebama osobe i njezina načina života, istovremeno poštujući stvoreno, naš zajednički dom. To zahtijeva oslobađanje od pritisaka javnih i privatnih lobista koji brane sektorske interese, a također treba nadvladati oblike duhovne lijenosti. Potrebna je politika koja će doista biti u službi čovjeka, općega dobra i poštovanja prirode – objasnio je papa Franjo.

Papa je napomenuo da tržište ne može biti samo učinkovito u stvaranju bogatstva i jamčenju održivog razvoja, nego mora također biti u službi cjelovitog ljudskog razvoja. Ne možemo na oltaru učinkovitosti, tog „zlatnog teleta“ našega vremena – nastavio je Sveti Otac – žrtvovati temeljne vrijednosti kao što su demokracija, pravda, sloboda, obitelj, stvoreno. U biti, trebamo ciljati na „civiliziranje tržišta“ i to u perspektivi etike koja je prijateljski nastrojena prema čovjeku i njegovu okolišu.

Država se ne može zamisliti kao jedini i isključivi nositelj općega dobra, ne dopuštajući pritom tijelima civilnog društva da slobodno izrazi svoj puni potencijal – upozorio je papa Franjo – To bi predstavljalo kršenje načela supsidijarnosti koje u kombinaciji sa solidarnošću predstavlja kamen temeljac socijalnog nauka Crkve. Ovdje je izazov kako uskladiti pojedinačna prava s općim dobrom – zaključio je Papa.

Dodajmo na kraju da je Papinsku akademiju društvenih znanosti 1994. godine osnovao sveti Ivan Pavao II., a cilj joj je promicati istraživanje i napredak društvenih znanosti, prije svega ekonomije, sociologije, prava i političkih znanosti, kako bi Crkvi ponudila elemente koje će potonja koristiti u proučavanju i razvoju svog socijalnog nauka. Akademija također ima zadaću promišljati o primjeni spomenutog nauka u suvremenom društvu.

RV | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 20. listopada 2017.

Možda vam se svidi