1559905_Articolo

Papa Franjo zahvalio se Crkvi u Albaniji što je za vrijeme komunističkoga progona ostala postojana u vjeri. Ta je država za komunističke diktature do god. 1990. bila „zemlja mučenika”, rekao je Papa u propovijedi na misi koju je slavio na Trgu Majke Terezije u Tirani a na kojoj se okupilo više desetaka tisuća vjernika, među kojima i hodočasnici iz Crne Gore, Makedonije i Kosova. Majku Tereziju je nazvao hrabrom i velikom kćerkom te zemlje.

„Mnogi su biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te vjernici laici svoju vjernost platili životom”, istaknuo je Papa osvrćući se na komunističku diktaturu, dodajući kako su progoni pogodili i pravoslavne i muslimane. Komunističke vlasti učinile su sve da bi istjerali Boga iz srca ljudi, te Krista i Crkvu iz povijesti svoje zemlje koja je bila među prvima u prihvaćanju svjetla Evanđelja, rekao je Sveti Otac, pozvavši vjernike da njihova vjera bude radosna i žareća te da se ne boje odgovoriti na Kristov poziv. U duhu stojim pred zidom groblja u Skadru, spomeniku mučeništva katolika koji su strijeljani, te ih se molitveno i zahvalno spomenuti, rekao je Papa spominjući se albanskih mučenika vjere.
Mladima, novom albanskom naraštaju, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja je preporučio, da grade svoju egzistenciju na Kristu, jer on je uvijek vjeran, pa i onda, kada griješimo. Dao im je do znanja, da idolatrija novca, krive individualističke slobode, ovisnosti i nasilja ne usrećuju. Treba znati reći „da” susretima kulture i solidarnosti, ljepoti, koja je neodjeljiva od dobra i istine. Reći „da” životu, žrtvovanom velikodušno i vjerno u malim stvarima. Tako ćete izgraditi – zaključio je Papa – bolju Albaniju i bolji svijet.

Misa u Tirani bila je središnji događaj Papina jednodnevnog posjeta Albaniji. To je njegov prvi pohod nekoj europskoj zemlji nakon izbora za Papu. Nakon slijetanja zrakoplova u međunarodnoj zračnoj luci Majka Terezija u Tirani, Papu su ušli pozdraviti apostolski nunciji i crkveni poglavari, dok je premijer Edi Rama čekao ispred zrakoplova. Papa Franjo dolazi u Albaniju učvrstiti nadu koja dolazi od Boga i koja ne razočarava, kao što govori i geslo njegova posjeta, te poduprijeti međuvjerski dijalog.

Na početku svog posjeta Albaniji, Papa je održao govor u kojem je poručio kako vjera ne smije nikada služiti kao opravdanje za nasilje.

“Nitko ne smije uzimati religiju kao opravdanje za svoja djela kojima se ugrožava dostojanstvo čovjeka i njegova temeljna prava, na prvom mjestu pravo na život i vjersku slobodu, upozorio je Papa. Obraćajući se albanskome predsjedniku, vladi, građanskim vlastima i diplomatskim predstavnicima u Albaniji, papa Franjo je istaknuo da je miroljubiv suživot i suradnja među pripadnicima različitih vjeroispovijesti dragocjen dar toj zemlji. U govoru u Predsjedničkoj palači Papa je izrazio radost i zahvalnost zbog ozračja poštovanja i povjerenja koje postoji između katolika, pravoslavnih i muslimana u Albaniji. Ističući neophodnost poštivanja ljudskih prava, vjerskih sloboda i slobode izražavanja, što je neophodno za razvoj i osobe i općeg dobra, Papa je istaknuo da albanski primjer pokazuje kako je “miroljubiv i plodan suživot među ljudima i zajednicima vjernika različitih religija nije samo poželjan, nego i ostvariv i realan”. Papa Franjo se osvrnuo i na nove izazove s kojima se treba suočiti u svijetu koji teži gospodarskoj i kulturnoj globalizaciji, upozorivši da se mora uložiti napor kako bi se osiguralo da rast i razvoj budu u službi sviju a ne samo malog dijela stanovništva. Razvoj, rekao je Papa, bit će jedino autentičan ako je održiv i pravedan i poštuje prava siromašnih i čuva okoliš. Zajedno s globalizacijom tržišta mora ići globalizacija solidarnosti, zajedno s gospodarskim rastom mora rasti poštovanje za stvoreno, zajedno s pravom pojedinca, mora se jamčiti prava onih koji su most između pojedinaca i države, prava obitelji, istaknuo je poglavar Katoličke Crkva u prvome govoru u Albaniji.

IKA | Bitno.net