Na početku govora Papa se zahvalio Bogu što mu je dopustio da ponovno posjeti Latinsku Ameriku te je izrazio radost i zahvalnost na srdačnom prijemu. Zahvalivši Predsjedniku na riječima dobrodošlice, poželio mu je da uzmogne ostvariti dobro koje želi svom narodu. Zatim je pozdravio predstavnike vlasti, biskupski zbor, ekvadorske vjernike te sve one koji mu otvaraju svoje srce, obitelj i domovinu.

Ekvador sam posjećivao U različitim prigodama iz pastoralnih motiva; to činim i danas i dolazim kao svjedok Božjega milosrđa i vjere u Isusa Krista. Ista vjera koja je stoljećima oblikovala identitet ovoga naroda i dala tolike dobre plodove, među kojima se izdižu svijetli likovi poput svete Marianne od Isusa, sveti Michael Febres, sveta narcisa od Isusa ili blažena Mercedes od Isusa Molina, beatificirana prije 30 godina tijekom posjeta svetoga Ivana Pavla II. Oni su jer živjeli intenzivno i s entuzijazmom, prakticirajući milosrđe, U različitim životnim uvjetima, pridonijeli su poboljšavanju ekvadorskoga društva svoga vremena – kazao je Papa i nastavio…

I danas u Evanđelju možemo pronaći ključ koji nam dopušta suočiti se sa aktuelnim izazovima, poštujući razlike, Promičući dijalog i sudjelovanje bez isključivanja, kako bi koraci prema naprijed i sam napredak U procesu razvitka, koji se poduzimaju, svima zajamčili bolju budućnost, zadržavajući posebnu pozornost prema  nađi osjetljivijoj braći te najranjivijim manjinama, koji su u dugovima ako ih ima po čitavoj Latinskoj Americi.  S tim ciljem, Gospodine predsjedniče, moći ćete uvijek računati na zauzimanje i suradnju crkve, kako bi služili ekvatorskom narodu koji se ponovno podigao u svom dostojanstvu – potaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo S nadom  i očekivanjima započinje svoj posjet. Podsjetivši na najviši vrh Ekvadora (Chimborazo), kao u točki koja je najbliža suncu, mjesecu i zvijezdama; kazao je ako mi kršćani isusa Krista uspoređujemo sa suncem, a Crkvu S mjesecom.  Mjesec ne svijetli vlastitim svjetlom iako se zakloni suncu, Postaje mračan. Sunce je Isus Krist i kako se Crkva od njega udalji ili sakrije, postaje tamna i prestaje svjedočiti – rekao je Papa, poželjevši da se slijedećih dana svima očituje blizina mladog Sunca s visine (Lk 1, 78),  te da svi odsijevaju njegovim svjetlom i ljubavlju.

Odavde želim zagrliti cijeli Ekvador; od najvišeg vrha (Chimborazo), do obale Tihog oceana; od amazonske divljine, pa do otočja Galapagos – rekao je Papa, potičući sve da zadrže sposobnost zahvaljivanja Bogu za ono što je zadnjih učinio; sposobnost da obrane malog i jednostavnog čovjeka, sposobnost brige odjeci i starim osobama koje su pamćenje naroda, da imaju povjerenje u mlade te da stalno budu osupnuti plemenitošću naroda i ljepotom svoje domovine – koja je po riječima predsjednika – raj. Neka Presveto Srce Isusovo i Bezgrješno Srce Marijino, kojima je Ekvador posvećen, svima vama podari blagoslov i milost – kazao je na koncu svoga govora Sveti Otac.

Spomenimo i to da se Sveti Otac za vrijeme samoga leta obratio i novinarima: Dobar dan. želim vam sretan put i hvala vam za posao koji ćete obaviti i koji je vrlo zahtjevan, ali koji isto tako može donijeti i mnogo dobra i informirati o stvarima koje se tijekom ovog putovanja događaju. Na svemu vam zahvaljujem i vidimo se još ovih dana.

RV | Bitno.net