Sveti Otac je Svjetskom savezu katoličkih učitelja 12. studenog istaknuo kako je važno imati dobre i mudre odgojitelje u formativnim godinama te ih upozorio na „ideološku kolonizaciju” koja uništava ljudsku osobnost, prenosi Vatican News.

„Danas ideološke kolonizacije uništavaju ljudsku osobnost, a kada uđu u obrazovanje uzrokuju masakre”, riječi su upozorenja koje je Papa uputio sudionicima generalne skupštine Svjetske unije katoličkih učitelja (UCEN-WUCT). Potrebno je poučiti učitelje razlučivanju što je novost koja omogućuje rast, a što je pak ideologizacija, „ideološka kolonizacija”, naglasio je Sveti Otac.

Svjetska unija katoličkih učitelja udruženje je koje čini „mrežu kolega u struci i braće i sestara i vjeri – tumačio je papa Frano – „koji u duhu i stilu prijateljstva, prihvaćanja, međusobnog upoznavanja i zajedničkog duhovnog rasta stavljaju se u službu svih katoličkih učitelja kako bi sačuvali svoj identitet i nastavili svoje poslanje”. Na neki su način poput „papinih suradnika”, primijetio je Sveti Otac, jer je poslanje Petrova nasljednika potvrđivanje i podupiranje svoje braće u vjeri (usp. Lk 22,32).

„Prisutnost kršćanskih odgajatelja u školskom svijetu od životne je važnosti. A odlučujući je stil koji on ili ona usvoji. Doista, kršćanski odgojitelj pozvan je biti potpuni čovjek i potpuni kršćanin u isto vrijeme”. Ne mora biti spiritualistički i izvan ovoga svijeta. Nema humanizma bez kršćanstva, a nema kršćanstva bez humanizma, kazao je papa Franjo. Kršćanski odgojitelj stoga mora biti „ukorijenjen u sadašnjosti, u svom vremenu, u svojoj kulturi. Važno je da je njegova osobnost bogata, otvorena, sposobna uspostaviti iskrene odnose s učenicima, razumjeti njihove najdublje potrebe, njihova pitanja, njihove strahove, njihove snove“.

Isto tako mora biti sposoban svjedočiti, „prije svega svojim životom, a i riječima – da kršćanska vjera obuhvaća sve ljudsko, da unosi svjetlo i istinu u svako područje postojanja, ne isključujući ništa, ne odsijecajući krila mladenačkim snovima, ne osiromašujući njihove težnje”.

Svjetska unija katoličkih učitelja, podsjetio je papa Franjo, proživjela je teška vremena u svojoj nedavnoj povijesti, „čak i s trenucima sumnje i obeshrabrenja”. No ni u tim „olujnim vremenima” nije nedostajalo zalaganja „u duhu kršćanske vjere i nade”. Danas je unija pozvana „podržati učitelje svih uzrasta i u svim radnim uvjetima: kako one s dugogodišnjim iskustvom – punim zadovoljstva, ali i napornog rada – tako i nove generacije, učitelje pokrenute entuzijazmom i željom za radom, ali sa slabostima i neizvjesnosti koje često obilježavaju prve godine podučavanja”.

Svi ti učitelji – ako ih se promatra s kršćanskog stajališta – u poziciji su ostaviti traga, u dobru i zlu, u životima djece, adolescenata i mladih koji su im na duže vrijeme povjereni, naglasio je Papa. Odgovornost je to i prilika uvesti ih, s mudrošću i poštovanjem, u staze svijeta i života, prateći njihove umove da se otvore istini, lijepom, dobru. „Iz osobnog iskustva znamo koliko je važno imati dobre učitelje i mudre odgojitelje u godinama odrastanja!”, priznao je papa Franjo.

Na kraju obraćanja Papa je uputio poziv članovima Svjetske unije katoličkih učitelja koji mu je, kako je rekao „vrlo blizak srcu”, povezano s Globalnim paktom o obrazovanju, inicijativom koja ima za cilj ujediniti napore „u širokom obrazovnom savezu za formiranje zrelih ljudi, sposobnih prevladati fragmentaciju i protivljenje i ponovno izgraditi tkivo odnosa za bratskije čovječanstvo”.

„Vjerujem u vašu predanost da uključite učitelje UMEC-a u ovaj projekt, koji ima za cilj staviti u središte osobu s njezinim dostojanstvom i ljepotom, a obitelj kao primarni odgojno-obrazovni subjekt“, rekao je papa Franjo, a prenosi Vatican News.