Obraćenje svetoga Pavla i Isusov govor u sinagogi u Kafarnaumu, biblijska su čitanja u današnjoj liturgiji, na koja se papa Franjo osvrnuo u propovijedi, u cijelosti posvećenoj Isusu koji govori: govori Saulu koji ga progoni, govori Ananiji, koji je pozvan prihvatiti Saula, govori i zakonoznancima, kazujući im da tko ne blaguje Njegova Tijela i ne pije Njegovu Krv neće biti spašen. Isusov glas prolazi našim umom i ide u srce – napomenuo je Sveti Otac – jer Isus traži naše obraćenje.

Pavao i Ananija odgovaraju zbunjeno, ali otvorena srca. Zakonoznanci pak drugačije odgovaraju, raspravljajući među sobom i oštro prigovarajući na Isusove riječi. Pavao i Ananija – objasnio je Papa – odgovaraju kao veliki ljudi u povijesti spasenja, poput Jeremije, Izaije. I Mojsije je imao teškoća: ‘Ali, Gospodine, ja ne znam govoriti, kako ću ići reći to Egipćanima?’ Pa i Marija: ‘Ali, Gospodine, ja nisam udata!’ – napomenuo je Papa te objasnio – To je odgovor poniznosti, odgovor onoga koji Riječ Božju prima srcem. Zakonoznanci, naprotiv, odgovaraju samo glavom. Ne znaju da Riječ Božja ide do srca, ne poznaju obraćenje – istaknuo je Papa.

Tumačeći da su oni koji odgovaraju samo glavom veliki ideolozi, papa je Franjo istaknuo da Isusova Riječ dolazi do srca jer ona jest Riječ ljubavi, to je lijepa riječ i donosi ljubav, daje da i mi ljubimo. Ideolozi, naprotiv, – prema Papinim riječima – priječe put ljubavi, kao i ljepoti. Pa su počeli oštro među sobom raspravljati: ‘Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?’ Sve je to problem razuma! A kada u Crkvu uđe ideologija, kada ideologija uđe u razum Evanđelja, više se ništa ne razumije – napomenuo je papa Franjo.

To su oni koji idu samo putom dužnosti; to je moralizam onih koji od Evanđelja žele ostvariti samo ono što razumiju glavom. Oni nisu na putu onoga obraćenja na koje nas poziva Isus. Oni onda, na putu dužnosti, sve stavljaju na ramena vjernikâ – primijetio je Papa. Ideolozi izvrću Evanđelje. Svako ideološko tumačenje, s koje god strane došlo, krivotvorenje je Evanđelja. I ti ideolozi – dodao je Sveti Otac – kako smo vidjeli u povijesti Crkve, na kraju postaju intelektualci bez talenta, etičari bez dobrote. A o ljepoti nemojmo ni govoriti, jer ništa ne razumiju – napomenuo je Papa.

Naprotiv, put ljubavi, put Evanđelja, jednostavan je, to je onaj put koji su shvatili sveci – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Sveci su oni koji vode Crkvu naprijed! To je put obraćenja, poniznosti, ljubavi, srca, to je put ljepote…. – rekao je papa Franjo te pozvao na molitvu za Crkvu. Da ju Gospodin oslobodi bilo kakvoga ideološkoga tumačenja, i da srce Crkve, naše Majke Crkve, otvori jednostavnom Evanđelju, onom čistom Evanđelju koje nam govori o ljubavi, koje nosi ljubav, i koje je tako lijepo! I koje nas čini lijepima, ljepotom svetosti. Molimo danas za Crkvu – ponovio je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)