Ne valja davati prednost ideologiji u odnosu na zajedništvo. Misao je iz govora pape Franje koji je održao primivši u audijenciju sudionike opće skupštine Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. Papa je, osim toga, kazao da liturgija teži obraćenju života

Radite kako bi Božji narod ponovno otkrio ljepotu susreta s Gospodinom u liturgiji, te tako imao život u njegovu imenu – poziv je koji je papa Franjo uputio skupini od oko 80 sudionika opće skupštine Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, koje je jučer primio u audijenciju. U govoru je Papa potaknuo nazočne da vole liturgiju, to iskustvo susreta s Gospodinom i s braćom, koje teži obraćenju života.

Papa je stoga upozorio na neplodne ideološke polarizacije, kako bi se u liturgiji očitovalo crkveno zajedništvo, dok bi žaljenje za prošlim težnjama, ili nametanje novih, moglo staviti naše ‘ja’ ispred Božjega naroda. Osim toga, potaknuo je nazočne da u svetoj liturgiji prepoznaju živo blago koje se ne može svesti na – kako je rekao – volju, recepte i struje, nego ga valja prihvatiti poslušno i promicati s ljubavlju. Liturgija je očitovanje crkvenoga zajedništva – napomenuo je Papa – Zbog toga u molitvama i gestama odjekuje ‘mi’, a ne ‘ja’; riječ je o stvarnoj zajednici, a ne o idealnom subjektu.

„Liturgijska formacija Božjega naroda“ tema je opće skupštine koja se – kako je podsjetio Papa – održava u prigodi 50. obljetnice ustanovljenja Zbora za bogoštovlje (Congregatio pro Cultu Divino). Bilo je to 8. svibnja 1969. godine kada ga je Pavao VI. ustanovio upravo kako bi dao oblik obnovi istaknutoj na Drugom vatikanskom saboru. Trebalo je stoga objaviti liturgijske knjige u skladu s odlukama saborskih otaca kako bi se Božji narod potaknulo na aktivno sudjelovanje u Kristovim otajstvima.

Glavna je zadaća odgojiti Božji narod, šireći sjaj živoga Gospodinova otajstva koje se očituje u liturgiji – rekao je Sveti Otac te dodao – Govoriti o liturgijskoj formaciji prije svega znači postati svjesni nezamjenjive uloge koju liturgija ima u Crkvi i za Crkvu. Stoga je potaknuo nazočne da konkretno pomognu Božjem narodu da voli liturgiju kao iskustvo susreta s Gospodinom i s braćom, te tako ponovno otkrije njezine sadržaje i poštuje obrede.

Kako bi liturgija mogla ispuniti svoju zadaću u odgoju i preoblikovanju, potrebno je da pastiri i laici budu potaknuti shvatiti značenje i simboličko izražavanje, uključujući umjetnost, pjevanje i glazbu koji su u službi slavljenoga otajstva, ali i tišinu – istaknuo je među ostalim papa Franjo te dodao da je stoga potrebno njegovati trajnu formaciju klera i laikā.

Vatican News | Bitno.net