Papa ce blagosloviti

Papa Franjo će tijekom svog susreta s predstavnicima svijeta sporta u Brazilu 25. srpnja zajedno s olimpijskim zastavama blagosloviti i olimpijski križ i sliku mira, najavio je 22. srpnja Organizacijski odbor Svjetskog dana mladih. Prema jednom od direktora Odjela za pastoralnu pripremu Svjetskog dana mladih o. Leonardu Leninu, nadbiskupija Rio de Janeiro planira pokrenuti, u svjetlu Svjetskog dana mladih, pastoralnu kampanju uoči olimpijskih igara koje će se održati u Brazilu 2016. godine. Jedan od pastoralnih plodova Svjetskog dana mladih sastoji se u shvaćanju sporta kao polja nove evangelizacije i već dan nakon njegova zaključenja planiramo početi taj posao, rekao je Lenin.

Nakon Svjetskog dana mladih predviđa se pokretanje inicijative “100 dana mira – Olimpijsko primirje”. Riječ je o kampanji s raznim aktivnostima koje će se održati prije, tijekom i nakon Olimpijade u Brazilu s ciljem da se dopre do mladih sportaša i javnosti općenito s prijedlogom nove evangelizacije putem sporta.

Olimpijski križ i slika mira će posjetiti dvanaest gradova u kojima će se održavati Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. Križ je rad Johna Cornwella iz Londona koji je u njegovoj izradi koristio dvanaest vrsta drva koji potječu iz čitavog svijeta i predstavljaju dvanaest Isusovih učenika. Na slici je pak prikazan Krist, izvor pomirenja, oslobođenja i mira i djelo je udruge Pax Christi International. Slika je nošena uz olimpijski križ na Olimpijadi u Londonu 2012. Plod je djelovanja za mir i pomirenje na Bliskom istoku a nastala je u samostanu Sv. Ivana u Pustinji, u blizini Jeruzalema. (ika/bitno.net)