„Današnje evanđelje pred nas donosi onaj potresan i dramatičan trenutak posljednje Isusove večere s učenicima. Evanđelist Ivan iz usta i iz srca Gospodinova prikuplja posljednje pouke, prije njegove muke i smrti.

Isus svojim prijateljima obećava „drugoga branitelja“ (r. 16.), što znači drugoga zagovornika, branitelja i tješitelja, kao i Duha Istine (r. 17)., i dodaje: „Neću vas ostaviti siročad: doći ću k vama“ (r. 18). Ove nam riječi donose radost o novom Kristovom dolasku: On, uskrsnuo i proslavljen, boravi u Ocu, ali – u isto vrijeme – dolazi k nama u Duhu Svetom. U tom njegovom „drugom dolasku“, otkriva se naše jedinstvo s njime i s Ocem: „Znat ćete da sam ja u Ocu svome; i vi u meni i ja u vama“ (r. 20) – kazao je Sveti Otac.

Papa je pojasnio kako promišljajući o ovim Isusovim riječima, osjećajem vjere shvaćamo da smo Božji narod u zajedništvu s Ocem i s Isusom po duhu Svetomu. U ovom otajstvu zajedništva Crkva nalazi neiscrpni izvor za vlastito poslanje koje se ostvaruje po ljubavi. Isus u Evanđelju kaže: „tko prima moje riječi i vrši ih, taj me ljubi. Tko ljubi mene i njega će ljubiti Otac moj i ja ću ga ljubiti i njemu se očitovati“ (r. 21). Ljubav nas uvodi u poznavanje Isusa, zahvaljujući djelovanju Duha Svetoga – objasnio je.

Ljubav prema Bogu i bližnjemu je najveća zapovijed Evanđelja. Gospodin nas danas poziva na velikodušni odgovor na evanđeoski poziv ljubavi, da stavimo Boga u središte svoga života te se posvetimo služenju braći, napose onima najpotrebnijima, kao njihova potpora i utjeha – objasnio je Sveti Otac.

Ako postoji stav koji nije nikad lagan, onda je to stav umijeća ljubavi, umijeća dobrohotnosti po Gospodinovu primjeru i uz njegovu milost. Ponekad suprotnosti, ponos, zavisti i podjele ostavljaju svoj znak i na lijepome lice Crkve. Koliko se osoba udaljilo, samo zbog toga što se nisu osjetile prihvaćenima, shvaćenima i ljubljenima; ili koliko ih se udaljilo od neke župe zbog ogovaranja, ljubomore ili zavisti, na koje su naišle.

Za kršćanina „umjeti ljubiti“ nije nikada nešto što se postigne jednom za sva vremena. Svaki se dan ponovno započinje i treba se vježbati kako bi naša ljubav prema braći i sestrama koje susrećemo, postala zrela i pročišćena od ograničenja i grijeha koji ju čine djelomičnom, sebičnom, neplodnom i nevjernom.

Umijeće ljubavi se treba svakodnevno učiti; svaki dan treba u strpljivosti pohađati Kristovu školu uz pomoć Njegova Duha – kazao je papa Franjo te poželio: „Neka nam djevica Marija, savršena učenica svoga Sina i Gospodina, pomogne da budemo uvijek sve poučljiviji Duhu istine kako bismo svaki dan učili međusobno se ljubiti kao što nas je Isus ljubio.“

Papa je zatim kazao kako iz Srednjoafričke Republike, koja mu je na srcu, i dalje stižu bolne vijesti o oružanim sukobima koji su prouzročili brojne žrtve te prijete mirovnome procesu. „Blizu sam narodu, biskupima i svima onima koji se trude oko dobra naroda i oko mirnoga suživota. Molim za preminule i ranjene i ponavljam svoj apel: neka utihne oružje i prevlada dobra volja za dijalogom kako bi zemlja postigla mir i razvoj“, kazao je Papa.

Papa je zatim kazao kako katolici u Kini 24. svibnja slave Blaženu Djevicu Mariju – Pomoćnicu kršćana, te okupljene vjernike pozvao na duhovno jedinstvo s kineskim katolicima kojima je posebno poručio: „Podignimo pogled prema Mariji, svojoj Majci, da nam pomogne razlučiti volju Božju s obzirom na konkretan put Crkve u Kini te nas podupre u velikodušnom prihvaćanju njezina nacrta ljubavi“.

„Marija nas hrabri da prikažemo svoj osobni doprinos za jedinstvo među vjernima i za sklad čitavoga društva. Ne zaboravimo svjedočiti vjeru molitvom i ljubavlju, ostajući uvijek otvoreni za susret i dijalog“, potaknuo je papa Franjo.

Sveti je Otac na kraju današnje molitve Regina coeli najavio da će se 28. lipnja ove godine održati konzistorij na kojem će kreirati 5 novih kardinala. Novi kardinali dolaze iz Malija, Španjolske, Švedske, Laosa i Salvadora. Njihova su imena:

1. Mons. Jean Zerbo, nadbiskup Bamaka (Mali)

2. Mons. Juan José Omella, nadbiskup Barcelone (Španjolska)

3. Mons. Anders Arborelius, OCD, biskup Stockholma (Švedska)

4. Mons. Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, titularni biskup Aquae Novae in Proconsulari i apostolski vikar Paksé (Laos)

5. Mons. Gregorio Rosa Chávez, titularni biskup Mullija i pomoćni biskup nadbiskupije San Salvador (Salvador)

RV | Bitno.net