Gospodin od nas traži da budemo strpljivi i neporočni, idući uvijek u Njegovoj nazočnosti – istaknuo je papa Franjo u petak, 28. lipnja, na Misi slavljenoj u Domu sveta Marta, na kojoj je, među ostalima, bila skupina djelatnika vatikanske Uprave za zdravlje i higijenu.

Gospodin polako ulazi u Abrahamov život, kojemu obećava sina kada je imao 99 godina. Naprotiv, u život gubavca ulazi odmah; Isus sluša njegovu molitvu, dodiruje ga i evo čuda. Sveti se Otac osvrnuo na Prvo čitanje i Evanđelje iz jučerašnje liturgije, kako bi razmišljao o tomu kako Gospodin odlučuje uključiti se u naš život, u život svojega naroda. Abraham i gubavac. Kada Gospodin dolazi – napomenuo je Papa – ne čini to uvijek na isti način. Ne postoji neki protokol Božjega djelovanja u našem životu. Jednom to čini na jedan način, drugi put na drugi, ali uvijek to čini. Uvijek dolazi do Gospodinova susreta s nama – rekao je Sveti Otac.

Gospodin uvijek bira svoj način na koji će ući u naš život. Više puta to čini vrlo polako – primijetio je Papa – tako da se nađemo u opasnosti da pomalo izgubimo strpljenje pa Ga pitamo: ‘Ali Gospodine, kada?’ I molimo, molimo… A njegovo djelovanje u našem životu ne dolazi. Drugi pak put, kada mislimo na ono što nam je Gospodin obećao, to je toliko veliko da ne vjerujemo, pomalo smo skeptici poput Abrahama i, – dodao je Papa – kriomice se smješkamo…Prvo nam čitanje kaže da se Abraham, sakrivši lice, nasmiješio…

Jednako je tako skeptična Sara, kada kod hrasta Mamre tri anđela kažu Abrahamu isto to. Koliko puta i mi, kada Gospodin ne dolazi, ne čini čudo, i ne napravi ono što mi želimo da napravi, postajemo nestrpljivi i skeptični – primijetio je Sveti Otac. Ali, skepticima ne može to učiniti – primijetio je papa Franjo te dodao – Gospodin si uzima svoje vrijeme. Ali i On, u odnosu s nama, ima mnogo strpljenja. Ne moramo samo mi biti strpljivi; i On ima strpljenja, čeka nas! I čeka nas sve do kraja života! – istaknuo je Papa.

Sjetimo se dobroga razbojnika, upravo je na samom kraju priznao Boga – podsjetio je Sveti Otac te istaknuo – Gospodin hoda s nama, ali često se ne pokazuje, kao u slučaju učenika iz Emmausa. Gospodin je uključen u naš život – to je sigurno! – ali često Ga ne vidimo. To od nas zahtijeva strpljenje. Ali, Gospodin koji hodi s nama, i On s nama ima mnogo strpljenja – ponovio je Sveti Otac.

U životu ponekad stvari postaju vrlo mračne, tako da – ako smo u nevolji – želimo sići s Križa. To je točno određeni trenutak – primijetio je Papa – noć je mračnija kada se bliži svitanje. I uvijek kada silazimo s Križa, to činimo pet minuta prije oslobođenja, u trenutku najvećega nestrpljenja. Isus je na Križu čuo kad su ga izazivali: ‘Siđi, dođi!’ Ali, imao je strpljenja sve do kraja, jer On s nama ima strpljenja.

On uvijek ulazi, uključen je zajedno s nama, ali to čini na Svoj način, i to onda kada On misli da je najbolje. Jedino nam govori ono što je rekao Abrahamu: ‘Mojim hodi putem i neporočan budi’; budi neporočan, upravo je to prava riječ. To je hod s Gospodinom koji djeluje, ali imamo pričekati trenutak, hodajući uvijek u Njegovoj nazočnosti i nastojeći biti neporočni. Molimo Gospodina tu milost, da uvijek hodimo u Njegovoj nazočnosti, i nastojimo biti neporočni – rekao je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru bitnih informacija – klikni like[/facebook]