Kad narod ne sluša Božji glas, okreće leđa Bogu i udaljuje se od njega. Ako se pak ne sluša Božji glas, onda se slušaju drugi glasovi. Uporno zatvarajući ušiju, postajemo gluhi na Božju riječ – ustvrdio je Papa komentirajući prvo čitanje uzeto iz Knjige proroka Jeremije.

A svi mi, ako malo zastanemo i zavirimo u svoje srce, vidjet ćemo koliko smo puta začepili uši i bili gluhi. Kada narod, neka zajednica, pa i kršćanska zajednica, župa, biskupija, začepi uši i ogluši se na Božju riječ, onda traži druge glasove, drugu gospodu i živi s idolima koje svijet nudi. Udaljuje se dakle od živoga Boga – rekao je Papa.

Ako se od Boga udaljimo, otvrdne naše srce. Kada se ne sluša, srce biva tvrđe, zatvorenije u sebe; tvrdo je dakle i nesposobno bilo što primiti; ne samo zatvaranje nego i ukočenost srca. Čovjek tada živi u okružju, u ozračju koje nije dobro za njega, jer ga svaki dan sve više udaljuje od Boga – istaknuo je Papa dodajući:

Neslušanje Božje riječi i tvrdo srce, zatvoreno u sebe, uništavaju vjernost. Gubi se osjećaj vjernosti. Prvo čitanje, odnosno Bog, veli da je nestalo vjernosti; bivamo dakle nevjerni katolici, katolici pogani ili još gore ‘katolici – ateisti, jer smo se udaljili od živog Boga. Neslušanje i okretanje leđa vodi nas na put nevjernosti – primijetio je Papa pitajući:

Kako se očituje nevjernost? Očituje se kao pomutnja; ne zna se gdje je, a gdje nije Bog, Boga se s đavlom miješa – primijetio je Papa misleći na misno evanđelje koje govori kako su neki rekli da Isus „po Beelzebubu, poglavici đavolskom“, izgoni zloduhe.

To je pak huljenje, posljednja riječ hoda koji je započeo s neslušanjem, koji ukrućuje srce, vodi u zbunjenost, u nevjernost, završava dakle psovkom. Jao ti se narodu koji zaboravi čuđenje s prvoga susreta s Isusom. Možemo se danas pitati:

Slušam li Božju riječ, uzimam li u ruke Sveto pismo? Je li otvrdnulo moje srce? Jesam li se udaljio od Boga? Jesam li mu nevjeran, živim li s idolima koje mi svjetovnost svaki dan nudi? Jesam li izgubio radost koju sam osjetio na prvom susretu s Isusom? Danas je dan za slušanje. Danas poslušajte glas Gospodnji, tako smo molili. Ne budite srca tvrda! Molimo za milost slušanja da nam ne otvrdne srce – zaključio je Papa.

Radio Vatikan | Bitno.net