Papa je Franjo svoju homiliju usredotočio na prvo čitanje gdje je bilo riječi o Abrahamovoj raspravi s nećakom o zemlji. Pritom mislim na Srednji Istok, kazao je Sveti Otac, i molim žarko da Gospodin podari milost mudrosti ljudima današnjice u nastojanjima oko mira. Abraham je pak kao možda devedesetogodišnjak nastavio hodati napustivši svoju zemlju prema onomu što mu Gospodin odredi. On nastavlja svoj hod jer vjeruje riječi Božjoj kojom je pozvan da izađe iz svoje zemlje, istaknuo je također Papa te nastavio:

Pođe iz svoje zemlje s obećanjem, a zapravo je sav njegov put put prema obećanju. To je primjer nama. Bog zove čovjeka od kojega stvara narod. Čitamo li Knjigu postanka, možemo uočiti kakvo je mnoštvo Bog stvorio pa se tako spominju zvijezde, životinje, biljke, ali čovjeka je stvorio jedincatoga i to na svoju sliku i priliku. I svatko je od nas kršćana pozvan osobno, nitko nije tek neka puka slučajnost. To je, naime, zov po imenu, zov obećanja, zov Božje blizine i skrbi, što uočavamo i kod Isusa koji se i u najtežim trenutcima obraća Ocu, istaknuo je također Papa.

[facebook]Želiš li čitati samo bitne vijesti, klikni Like![/facebook]

Bog je uz nas, nastavio je Sveti Otac, i zove nas po imenu obećavajući nam potomstvo. I to je kršćaninova sigurnost. Tu nije riječ o slučajnosti, nego o pozivu koji nas potiče da idemo naprijed. Riječ je tu o pozivu ljubavi, prijateljstva sve do toga da postanemo djeca Božja, braća Isusova, te da budemo plodni u prenošenju toga poziva drugima, istaknuo je Papa, te progovorio o problemima, teškoćama. Pa i Isus ih je doživio. No kod Isusa, a onda i kod nas, tu je sigurnost. Gospodin me je pozvao, Gospodin je sa mnom, Gospodin mi je dao obećanje.

Tu je potom pitanje vjernosti. Bog je uvijek vjeran, jer ne može sebe zanijekati, istaknuo je također Papa primijetivši da smo i mi pomazani u krštenju da bismo vjerno živjeli svoj kršćanski poziv te išli naprijed i unatoč svojoj grješnosti i unatoč problemima poput Abrahama, ali svjesni smo da je Bog uvijek s nama, jer nas je svojom ljubavlju pozvao, zaključio je papa Franjo jučerašnju homiliju.

(rv/bitno.net)