Papa

Nastavljajući katehezu o svetopisamskoj molitvi Sveti je Otac na jučerašnjoj audijenciji u dvorani Pavao VI. u Vatikanu, još govorio o molitvi u poslanicama svetoga Pavla, s posebnim osvrtom na njegovu poslanicu Efežanima. Naglašavajući važnost molitve, Papa je ustvrdio da se molitva ne treba ograničavati na „prosidbu pomoći“ od Boga, nego da u prvom redu treba biti zahvala za Božju dobrotu. Iz molitve se rađaju – ustvrdio je Sveti Otac –muškarci i žene nadahnuti besplatnošću i željom da služe, a ne egoizmom.

Danas želim govoriti o prvom poglavlju Poslanice Efežanima, koje započinje molitvom, odnosno zahvalnim hvalospjevom (…). Apostol promišlja o razlozima koji ga potiču na zahvaljivanje, iznoseći temeljne čimbenike božanskog plana spasenja kroz povijest. Prije svega moramo blagoslivljati Boga Oca jer nas je „izabrao prije stvaranja svijeta, da budemo sveti i bez mane pred njim“. Bog nas je stvorio, pozvao nas na svetost kršćanskog života i da mu u Crkvi služimo. Taj je izbor prethodio i samom stvaranju svijeta (…) – ustvrdio je papa Benedikt XVI. dodajući: U središtu zahvalne molitve, Apostol objašnjava kako se Božji plan spasenja ostvaruje u Kristu, njegovu ljubljenom Sinu: „u kome imamo otkupljenje krvlju njegovom“. Kristova žrtva na križu jedinstven je i neponovljiv čin kojim je Bog Otac jasno očitovao ljubav prema nama, ne samo riječima, nego stvarno, ulazeći u naše ljudstvo, idući putom muke i podnoseći najokrutniju smrt – istaknuo je Sveti Otac.

Sveti Pavao poziva dakle da shvatimo dubinu Božje ljubavi koja preobražava povijest, koja je i Pavla od progonitelja kršćana preobrazila u neumornog apostola evanđelja. Ponovno još jednom odzvanjaju utješne riječi iz njegove poslanice Rimljanima: Ako je Bog za nas , tko će biti protiv nas? On, koji čak nije poštedio vlastitoga Sina, već ga predao za sve nas, kako nam neće dati sve ostalo s Njime? … Siguran sam da nas ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost , ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje neće moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu (…) podsjetio je Papa.

Sveti Pavao zaključuje zahvalni hvalospjev podsjećajući na Duha Svetoga koji je izliven u naša srca, On je zalog naše baštine za otkupljenje onih koji su postali Božje vlasništvo – na hvalu slave njegove… Otkupljenje, jednom zauvijek na savršen način ostvareno krvlju Kristovom još nije dogotovljeno (…) mi smo u hodu prema dovršenju otkupljenja našega tijela, prema potpunom oslobođenju djece Božje – istaknuo je Sveti Otac.

Pavlova teologija, koju je iznio u ovoj velebnoj zahvalnoj molitvi, govori o djelovanju triju osoba Presvetoga Trojstva. Bog nas je odabrao prije stvaranja svijeta, Sin nas je otkupio svojom krvlju, a Duh Sveti je zalog našega otkupljenja i buduće slave. U molitvi – nastavio je Papa – kontempliramo velebno otajstvo spasenja u ljudskoj povijesti, dakle u našoj osobnoj povijesti. Dapače i mi poput svetoga Pavla u postojanoj molitvi, u svagdanjem odnosu s Bogom, učimo sve jasnije zamjećivati znakove toga plana spasenja i njegovo ostvarenje: u ljepoti Stvoritelja koja se očituje u stvorenjima, kako pjeva sveti Franjo Asiški: „Hvaljen budi, moj Gospodine, u svim svojim stvorenjima“ – ustvrdio je Benedikt XVI.

U svom životu sveci jasno očituju što može u ljudskoj slabosti učiniti sila Božja. U povijesti spasenja, Bog nam je postao blizak i strpljivo čeka naše vrijeme, shvaća naše nevjernosti, krijepi naše zauzimanje i vodi nas. U molitvi učimo raspoznavati znakove milosnoga plana na putu Crkve. Tako rastemo u Božjoj ljubavi, otvarajući vrata da se Presveto Trojstvo nastani među nama, da prosvijetli, ugrije i vodi naše postojanje. Ako me tko ljubi, držat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti; k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti – veli Isus obećavajući učenicima dar Duha Svetoga, koji će poučavati u svemu – kazao je Papa.

Zaključujući jučerašnju katehezu o molitvi Papa je rekao da možemo sačuvati „tajnu vjere s čvrstom sviješću“ ako molitvom hranimo svoj duhovni život. Iz molitve se rađaju muškarci i žene nadahnuti besplatnošću, željom da služe, nadahnuti Bogom, a ne sebičnošću, željom za posjedom i vlašću. Jedino se tako može unositi svijetlo u tamu svijeta – zaključio je Benedikt XVI.

Papa je nakon kateheze uputio apel za mir u Nigeriji: S dubokom zabrinutošću pratim vijesti koje stižu iz Nigerije, gdje se nastavljaju teroristički napadi naročito protiv kršćanskih vjernika. Dok uzdižem molitvu za žrtve i sve koji pate, pozivam odgovorne za nasilja da odmah prestane prolijevanje nevine krvi. Osim toga, želim potpunu suradnju svih društvenih sastavnica u Nigeriji, da se ne nastavlja put osvete, nego da svi građani surađuju u izgradnji mirotvornog i pomirenog društva, u kojem se ima u potpunosti štititi pravo na slobodno ispovijedanje vlastite vjere – potaknuo je Benedikt XVI, a potom na raznim jezicima pozdravio hodočasnike.

Hrvatske skupine hodočasnika pozdravio je riječima: Radosno pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe svete Terezije od Djeteta Isusa iz Rijeke te iz župe svetog Antuna iz Sesvetskih Sela. Dragi prijatelji, želim vam staviti na srce potrebu da u vašim obiteljima i župnim zajednicama molite za nova duhovna zvanja u vašem narodu. Hvaljen Isus i Marija! rekao je Papa u pozdravu na hrvatskom jeziku. (rv/bitno.net)