Papa

Umiriti savjest upućujući Bogu poneku riječ površnoga štovanja, kako bismo zapravo vlastito pouzdanje stavili u osobne interese koji su prava „božanstva“ za svakoga – ljudska je kušnja stara koliko i odnos između Boga i čovjeka. Papa ju je Benedikt XVI. istaknuo tumačeći odlomak iz jučerašnje liturgije, posvećen Zakonu Božjem.

Božji je Zakon njegova Riječ koja vodi čovjeka na njegovu životnom putu, daje mu da iziđe iz ropstva samoljublja, i uvodi ga u ‘zemlju’ istinske slobode i života – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Zbog toga se Zakon u Bibliji ne smatra teretom, ograničenjem koje tišti, nego najdragocjenijim Gospodinovim darom, svjedočanstvom njegove očinske ljubavi, njegove volje da bude blizu svojemu narodu, da bude njegov Saveznik, i da zajedno s njim napiše povijest ljubavi.

Ne bi bilo problema da je ljudsko srce u takvomu skladu s Bogom. Ali to nije tako. Sveti je Otac dao primjer onoga što se događa židovskomu narodu Staroga zavjeta nakon dugoga lutanja pustinjom, iako ga je pratio božanski zakon na koji Mojsije snažno potiče da se primjeni u životu. I evo problema: – kazao je Papa – kada se narod smjestio u zemlji, a bio je i čuvar Zakona, bio je u kušnji da svoju sigurnost i radost stavi u nešto što nije više Gospodinova Riječ: u dobra, u moć, u druga ‘božanstva’ koja su zapravo isprazna, koja su idoli.

Sigurno, – dodao je odmah potom Papa – Bog nije izbrisan. Njegov Zakon ostaje, ali nije više najvažnija stvar, pravilo života; on postaje više obloga, pokrov, dok život slijedi druge putove, druga pravila, često egoistične interese pojedinaca i skupina. I tako vjera gubi svoj istinski smisao, a to je život u slušanju Boga kako bi se činila Njegova volja, i svodi se na prakticiranje sporednih običaja koji zadovoljavaju više ljudsku potrebu za osjećajem mira u odnosu na Boga. To je velika opasnost u svakoj religiji, na koju je Isus naišao u svoje doba, ali koja se, nažalost, može potvrditi i u kršćanstvu – napomenuo je Sveti Otac.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa se nazočnom mnoštvu obratio na pet jezika. Govoreći na francuskom jeziku posebni je pozdrav uputio hodočasnicima iz Libanona, jamčeći im svoje molitve, te izrazio radost što će uskoro posjetiti njihovu lijepu zemlju. Osim toga, Sveti je Otac podsjetio da ovih dana započinje nova školska godina, te školarcima prije svega zaželio da ponovno otkriju radost prijateljstva. Važno je vrijeme za sport i razonodu, ali vrijeme za obitelj i za Boga još je važnije. Vaši bi roditelji i profesori trebali poduprijeti ravnotežu među njima – istaknuo je Papa. Na kraju je posebno pozdravio bračne parove koji slave 25 godina braka. (rv/bitno.net)