Papa

Jučerašnju katehezu o molitvi na općoj audijenciji u dvorani Pavao VI. u Vatikanu Sveti je Otac posvetio mističnom iskustvu svetoga Pavla opisanom u dvanaestom poglavlju njegove Druge poslanice Korinćanima. Tumačeći mistične odlike Apostolova odnosa s Bogom, Papa je pozvao kršćane na postojanost u molitvi, da u svakodnevnom životu u sebi mogu imati snagu živoga Boga.

Svakodnevni susret s Gospodinom i postojano primanje sakramenata omogućuju otvaranje našega uma i srca Gospodinovoj prisutnosti, njegovim riječima i djelovanju. Molitva nije samo vapaj duše, nego je poput oaze mira u kojoj možemo zahvatiti vode koja hrani naš duhovni život i preobražava ga. Bog nas privlači k sebi, uzdiže nas na brdo svetosti, da mu uvijek budemo blizu, dajući nam tijekom hoda svjetlo i utjehu – istaknuo je Benedikt XVI.

Govoreći o mističnom iskustvu svetoga Pavla, rekao je da se sveti Pavao ne hvali svojim djelima, svojom snagom nego Božjim djelovanjem u njemu i preko njega. On stidljivo govori o svojem mističnom iskustvu, čak u trećem licu: „Poznajem čovjeka u Kristu koji prije četrnaest godina – ne znam da li s tijelom, ne znam da li bez tijela, to Bog zna – bî uznesen do trećega neba.“ Njegovo je iskustvo toliko duboko da se ne sjeća što je sve vidio, ali se sjeća kada je to bilo, prije četrnaest godina – primijetio je Sveti Otac.

Premda Pavlovo komentiranje tog događaja može izgledati čudno, ono ipak objavljuje kako je Pavao shvatio što znači biti apostol evanđelja. Pavao veli: Radije ću se hvaliti svojim slabostima da se u meni nastani Kristova snaga. A da se ne bih uzoholio zbog obilja objava, stavljen mi je trn u tijelo, sotonin poslanik, da me trajno muči da se ne uzoholim. Pavao triput ponavlja da je molio Gospodina da ga oslobodi te kušnje, tada je čuo glas: Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti – istaknuo je Benedikt XVI.

Pavao ne govori o svojim slabostima – nastavio je Papa – ali se iz njegova govora može shvatiti da se sve teškoće u nasljedovanju Krista i svjedočenju njegova evanđelja mogu nadvisiti pouzdano se otvarajući Božjem djelovanju. Pavao je svjestan da je ‘beskorisni sluga’, zemljana posuda u koju Bog stavlja blago i moć svoje milosti. U tom trenutku duboke kontemplacije Pavao jasno shvaća kako se treba nositi sa slabostima, teškoćama, trpljenjem i progonima. U trenutku kad se kuša vlastita slabost, očituje se Božja moć kao potpora i snaga. Doista, Pavao uvjerava kršćane u Korintu, dakle i nas, da prolazni teret patnji priskrbljuje neizmjernu i vječnu slavu – ustvrdio je Sveti Otac dodajući: Što je naše jedinstvo čvršće s Gospodinom i što je dublja naša molitva, shvaćamo da svojim sredstvima, vrlinama i sposobnostima ne možemo ostvariti kraljevstvo nebesko, da Bog upravo djeluje preko naše slabosti, naše nesposobnosti. Moramo biti ponizni i nepouzdavati se sami u sebe nego u Gospodnjem vinogradu raditi i kao krhke zemljane posude uzdati se u Njega – primijetio je Papa.

Jedino je vjera, ufanje u djelovanje Božje, jamac da se ne radi uzaludno. Milost je Božja pratila svetoga Pavla u nadljudskim naporima – nastavio je Papa – da naviješta evanđelje, a njegovo je srce ušlo u srce Kristovo, i stoga je bio sposoban druge privoditi Onomu koji je umro i uskrsnuo radi nas – ustvrdio je Papa, a potom se osvrnuo na moć molitve.

U molitvama svoj duh otvaramo Gospodinu da se nastani u našim slabostima, preobražavajući ih u snagu za evanđelje. U molitvi nas Bog k sebi privlači, daje nam snagu svoje ljubavi, i osjećamo da su istinite riječi svetoga Pavla upućene kršćanima u Rimu: Siguran sam da nas neće moći ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu – istaknuo je Benedikt XVI.

Potičući kršćane na postojanu molitvu Papa je rekao da smo pozvani u svijetu, koji se uzda jedino u učinkovitost i snagu ljudskih sposobnosti, ponovno otkriti i svjedočiti moć molitve, u kojoj svaki dan rastemo svoj život suobličujući s Kristovim, koji – veli sveti Pavao – Istina, razapet bî zbog slabosti, ali živi snagom Božjom. I mi smo, istina, slabi u njemu, ali ćemo se snagom Božjom pokazati živima prema vama – podsjetio je Papa.

Završavajući katehezu, Sveti je Otac rekao da je u prošlom stoljeću Albert Schweitzer, protestantski teolog i dobitnik Nobelove nagrade za mir, tvrdio da je sveti Pavao „mistik i ništa drugo doli mistik“, to jest čovjek zaista u Krista zaljubljen i s Njim ujedinjen da može reći: „Krist živi u meni.“ Pavlova se mistika ne temelji samo na izvanrednim događajima, nego na svakodnevnom iskustvu i čvrstom odnosu s Gospodinom, čija ga je milost uvijek podupirala – ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući: I mi u svojoj molitvi možemo imati izvanrednih trenutaka, kada osjećamo živu prisutnost Gospodinovu, ali je važna postojanost, vjeran odnos s Gospodinom, naročito u kušnjama i trpljenjima. Jedino ako nas osvoji ljubav Kristova moći ćemo se poput svetoga Pavla sučeliti sa svim nedaćama, biti uvjereni da sve možemo u Onome koji nam daje snagu, a to je svojim životom potvrdila i blažena Majka Terezija. Svakodnevna nas molitva ne udaljuje od stvarnosti, nego nas još više udubljuje u ljudsku povijest, jer nam Gospodin, privlačeći nas k sebi u molitvi, omogućuje da u njegovoj ljubavi budemo bliski svojoj braći – zaključio je Benedikt XVI. potom se osvrnuo na 50. euharistijski kongres koji se održava u Dublinu.

Svoju srdačnu misao i blagoslivljajući pozdrav upravljam Crkvi u Irskoj, gdje se u Dublinu, u nazočnosti kardinala Marca Ouelleta, moga izaslanika, održava 50. međunarodni euharistijski kongres o temi ‘Euharistija: zajedništvo s Kristom i među nama’. Brojni biskupi, svećenici, redovnici i vjernici laici s raznih kontinenata sudjeluju na tom važnom crkvenom događaju. To je dragocjena prigoda da se potvrdi središnjost Euharistije u životu Crkve.
Isus, zaista prisutan u Oltarskom sakramentu s uzvišenom žrtvom ljubavi na križu daje se nama, biva našom hranom da nas privuče k sebi, da nam omogući ući u zajedništvo s njim. Po tom smo zajedništvu ujedinjeni među sobom, bivamo jedno u Njemu, udovi jedni drugih. Želio bih pozvati da se duhovno ujedinite s kršćanima Irske i svijeta, moleći za radove Kongresa, da Euharistija uvijek bude žila kucavica života svekolike Crkve – potaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)