Krštenje

Molitvom i vjernošću sakramentima roditelji postaju za djecu svjedoci istine o Bogu – pouka je koju je papa Benedikt XVI. istaknuo u nedjelju, 8. siječnja, na Svetoj Misi koju je predvodio u Sikstinskoj kapeli, na dan kada slavimo blagdan Krštenja Kristova. Sveti je Otac, po običaju, tijekom slavlja krstio 16 djece: šest djevojčica, među kojima jedne blizanke, i deset dječaka.

Govoriti srcu djece glasom istine, Božjim glasom, slojevita je i uzvišena zadaća kršćanskih roditelja. Sveti je Otac pratio duhovni put zacrtan misnim čitanjima kako bi nazočnim majkama i očevima, te kumovima i kumama, istaknuo da je to Krštenje bilo njihov prvi odgojni izbor, važna odluka, jer je ona prvo svjedočanstvo vjere ponuđeno vlastitoj djeci. Odgoj je vrlo zahtjevan, ponekad težak za naše ljudske, uvijek ograničene, sposobnosti. Ali, odgoj postaje divno poslanje ako se obavlja u suradnji s Bogom, koji je prvi i pravi odgojitelj svakog čovjeka – istaknuo je Sveti Otac.

Kod proroka je Izaije Papa istaknuo sigurnost da Bog vjernicima želi dati ono što nam – kako je rekao – čini dobro, iako ponekad loše rabimo naša bogatstva, za stvari koje nam ne služe, štoviše, koje su čak štetne. Bog nam ponajviše želi dati samoga Sebe i svoju Riječ, sakramente, odnosno izvore iz kojih ima nužno crpiti onaj tko odgaja. Roditelji moraju puno dati, ali da bi mogli dati, imaju primiti, inače se isprazne, osuše – primijetio je Papa. Roditelji nisu izvor, kao što ni mi, svećenici, nismo izvor – objasnio je Sveti Otac te dodao – mi smo više poput kanalā kojima ima proći životni sok Božje ljubavi. Ako se odvojimo od izvora, mi prvi to negativno osjećamo, i nismo više sposobni odgajati druge.

Ako su, naprotiv, molitva i sakramentalni život duša majke i oca, njihova će djeca moći uživati učinke, i to u obliku uistinu „visokoga“ odgoja. Molitva i sakramenti nam omogućuju svjetlost istine zahvaljujući kojoj možemo istodobno biti nježni i snažni, rabiti nježnost i ustrajnost, šutjeti i govoriti u pravom trenutku, koriti i ispravljati na ispravan način – napomenuo je Sveti Otac.

Prije obreda Krštenja, Sveti se Otac osvrnuo na prizor na rijeci Jordanu, te podsjetio da se prvi i glavni odgoj ostvaruje kroz svjedočanstvo. Ivan Krstitelj to pokazuje – primijetio je Papa – ne zadržavajući za sebe svoje učenike, nego pokazujući u Isusu pravoga Učitelja kojega valja slijediti. Pravi odgojitelj ne veže osobe za sebe, nije posesivan. On želi da dijete, ili učenik, nauči poznavati istinu, te uspostaviti s njom osobni odnos. Odgojitelj ispunjava svoju zadaću do kraja, ne uskraćuje svoju pozornu i vjernu nazočnost; nego je njegov cilj da onaj kojega odgaja sluša glas istine koji govori njegovu srcu, i slijedi ga na osobnom putu – istaknuo je na kraju Sveti Otac.
U podnevnom nagovoru, koji je održao na prozoru svoje radne sobe, Sveti je Otac nastavio razmišljanje koje je iznio tijekom Mise, ali stavljajući naglasak na to da su sva ljudska bića, iako nisu nužno roditelji, u svakom slučaju „djeca“. To nam pomaže da u nama sazrije slobodno stajalište u odnosu na sam život: možemo ga prihvatiti kao dar. Osim toga, osjetiti se djetetom potiče da otvorimo srce prema Bogu, Ocu sviju, koji voli sve ljude.

Svatko je od nas željen, voljen od Boga. I u tom odnosu s Bogom možemo se, takoreći, ‘ponovno roditi’, odnosno postati ono što jesmo. To se događa putem vjere (…) Krštenje je to novo rođenje koje prethodi našem djelovanju. Svojom vjerom možemo ići u susret Kristu, ali jedino nas On sām može učiniti kršćanima, i toj našoj volji, toj našoj želji dati odgovor, dostojanstvo, moć da postanemo djeca Božja, koju sami nemamo – istaknuo je Sveti Otac te na kraju pozdravio nazočne vjernike na pet jezika, poželjevši im svako dobro za nedavno započetu godinu. (rv/bitno.net)