Papa

Osvrćući se u jučerašnjem nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji na Markovo Evanđelje, papa Benedikt XVI. se posebno zadržao na riječi “effata”, što ju je Isus rekao gluhom mucavcu, a znači “otvori se” te istaknuo kako čovjekova zatvorenost, njegova izoliranost, ne ovisi samo o osjetilnim organima. Postoji jedna nutarnja zatvorenost, koja se tiče duboke srži osobe, onoga što se u Bibliji naziva “srce”. Upravo to je ono što je Isus došao “otvoriti”, osloboditi, da nas učini kadrima živjeti u punini odnosa s Bogom i drugima, rekao je Papa.

Krist se utjelovio da čovjek, kojeg je grijeh učinio gluhim i nijemim, postane kadar slušati Božji glas, glas Ljubavi koja govori njegovu srcu i tako nauči zboriti jezik ljubavi, komunicirati s Bogom i drugima. Zbog toga su riječ i gesta “effatà” uključeni u obred krštenja, kao jedan od znakova koji objašnjavaju njegovo značenje: svećenik, dotičući usta i uši novokrštenika, kaže: “effatà”, moleći da uzmogne uskoro slušati Božju riječ i ispovijedati vjeru. Po krštenju, čovjek, tako reći, počinje “udisati” Duha Svetoga, onoga Duha kojeg je Isus zazvao od Oca tim dubokim uzdahom, da ozdravi gluhog mucavca, rekao je Papa.

Na kraju se obratio nazočnim Libanoncima, kao i onima koji su pratili njegov nedjeljni nagovor putem radija i televizije i još jednom potvrdio da će idućih dana posjetiti Libanon, gdje će potpisati i biskupima Bliskog istoka predati apostolsku posinodsku pobudnicu, plod izvanredne Biskupske sinode održane u Vatikanu 2010.

“Sretan sam što ću se tom prilikom moći susresti s libanonskim narodom i njihovim vlastima kao i s kršćanima iz obližnjih dragih zemalja, rekao je i dodao kako mu je dobro poznato dramatično stanje što ga proživljavaju stanovnici tog izmučenog područja, pogođenog predugim neprekidnim sukobima. Papa je svoj apostolski pohod Libanonu postavio pod znak mira, jer su mu – kako je rekao – dobro poznate tjeskobe i nasilja što ih svakodnevno proživljavaju narodi i izbjeglice tog područja. Iako to izgleda teško, treba pronaći rješenja različitih problema koji tište područje Bliskog istoka. Ne smije se popustiti pred nasiljem i očajem zbog napetosti, rekao je Sveti Otac te istaknuo kako obveza za dijalog i pomirenje mora biti glavni zadatak svih strana. To mora podržati i međunarodna zajednica, koja postaje sve svjesnija važnosti stabilnog i trajnog mira na tom području za cijeli svijet. (rv/bitno.net)