Sveti Otac potaknuo vlade da novim naraštajima pomognu u sučeljavanju s teškim problemima, poput nezaposlenosti

U globalizaciji je potrebna istinska solidarnost za sučeljavanje s velikim izazovima – ustvrdio je Benedikt XVI. govoreći jedanaestorici novih nerezidentnih veleposlanika pri Svetoj Stolici, koje je prije podne primio u audijenciju prigodom predaje vjerodajnica. U govoru je Sveti Otac potaknuo posebice vlade da novim naraštajima pomognu u sučeljavanju s teškim problemima, poput nezaposlenosti.

Međuovisnost u doba globalizacije valja smatrati prednošću, a ne opasnošću – istaknuo je Papa naglašavajući potrebu zajedničkog rada i solidarnosti. Odgovorni smo jedni za druge i stoga je vrlo važno pozitivno poimati solidarnost. Ona je istinska snaga cjelovitog ljudskog razvoja jer pospješuje ljudski napredak prema novim ishodima – kazao je Sveti Otac ističući da se među novim naraštajima učvršćuje svijest o solidarnosti. Solidarnost je ukorijenjena u obitelji koju valja podupirati u njezinu nezaobilaznom društvenom poslanju – upozorio je Benedikt XVI.

Stoga potičem sve, bez obzira na razinu odgovornosti, a naročito upravitelje da ulažu u potrebna sredstava da se mladima omoguće čvrsti etički temelji, posebice pomoću odgoja i borbe protiv društvenih zala kao što je nezaposlenost, droga, kriminal i nepoštivanje osobe. Skrb za sudbinu budućnih naraštaja razvija shvaćanje jedinstvenosti ljudskog roda – kazao je Sveti Otac dodajući da se pozitivna uloga pluralizma kultura i religija ne opire zajedničkom trženju istine, dobrote i ljepote.
Prosvijetljena i poduprta Objavom Crkva potiče ljude da se pouzdaju u razum koji je, ako je pročišćen vjerom, sposoban nadići stranačka uvjetovanja u prepoznavanju općega dobra poput mira te društvenog i vjerskog sklada, potrebnog svim ljudima – rekao je Sveti Otac te se ponovno svrnuo na solidarnost u shvaćanju zajedničke odgovornosti.

Novi izazovi s kojima se imaju sučeliti vaše države zacijelo zahtijevaju naprezanje ljudske umnosti i kreativnosti u borbi protiv siromaštva i za učinkovitije i pravednije služenje raspoloživim snagama i izvorima. Na osobnoj i političkoj razini valja se odlučno zauzimati za učinkovitije i opsežnije poštivanje i zaštitu stvorenoga. Papa je zaključio govor ističući potrebu djelotvornog i učinkovitoga poštivanja i promicanja ljudskog dostojanstva protiv svih pokušaja da ga se niječe ili da se njim manipulira, glede toga i religije su i države pozvane čuvati prvenstvo duha. Stoga je Sveti Otac poželio da kulturološka politika svakoj osobi omogući pristup duhovnim dobrima, da vrjednuje bogatstvo društvenih sastavnica te da ne priječi čovjeka u traženju duhovne dimenzije.

Za razliku od dosadašnjih primanja vjerodajnica Sveti se Otac nije posebno obraćao pojedinim veleposlanicima, niti su se oni pojedinačno obraćali Papi, a pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, u razgovoru je s novinarima rekao kako se predviđa da će to biti nova praksa Svete Stolice, zbog jednostavnosti i izjednačivanja sa sadašnjim diplomatskim običajima.

Osobni susret s Papom, dodao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, može biti duži u slučaju rezidentnih veleposlanika, za koje predaja vjerodajnica predviđa posebnu a ne zajedničku audijenciju. Osim toga, ustvrdio je pater Lombardi, valja primijetiti da Sveti Otac ima mnogo prigoda izraziti svoju blizinu i skrb za razne narode, s posebnim porukama za neke obljetnice ili u posebno važnim okolnostima. (rv/bitno.net)