U današnjem svijetu nije lako očitovati to u što se vjeruje – istaknuo je Benedikt XVI. u propovijedi na svetoj misi u Sikstinskoj kapeli tijekom koje je krstio dvadesetero djece. U društvu koje smatra da je staromodno vjerovati u Isusa, da Bog sputava ljudsku slobodu i stoga ga valja odstraniti iz ljudskog života da čovjek može biti sasvim slobodan, naprotiv vjera otvara zagrljaju Božjem. U takvom društvu nije lako otvoreno i beskompromisno očitovati to u što se vjeruje – kazao je Papa.

Slijedom takvoga mentaliteta – upozorio je Papa – i među kršćanima može se pojaviti opasnost da se odnos s Isusom smatra ograničavajućim, nečim što priječi osobno ostvarenje. Naprotiv, objasnio je Papa, odnos s Bogom oslobađa osobu od njezina egoizma i osposobljava je za ljubav. Spomenuto viđenje očituje da uopće ništa ne shvaća o odnosu s Bogom, jer se postupnim dozrijevanjem u vjeri otkriva da Isus nad nama čini oslobađajuće djelovanje ljubavi Božje, oslobađa nas od egoizma, zatvorenosti u sebe, uvodi u puninu života, u zajedništvu s Bogom i otvorenost prema drugima – kazao je Benedikt XVI.

Upravo ulomak iz Evanđelja o Isusovu krštenju očituje put poniženja i poniznosti koji je Sin Božji slobodno izabrao da ispuni Očev plan, da se posvema podloži njegovu planu ljubavi prema čovjeku, sve do žrtve na križu. U Isusovu se krštenju očituje živa i djelujuća nazočnost Duha Svetoga, također nešto što nama može izgledati paradoksalno. Isus bez grijeha svrstava se među grješnike da bude kršten, da učini gestu pokore – istaknuo je Sveti Otac dodajući: Isus se stavlja na stranu grješnika, s njima postaje solidaran očitujući Božju blizinu; Isus suosjeća s nama, s našim naporom obraćenja, napuštanja naših egoizama, odricanja od naših grijeha da nam rekne da je On, ako ga prihvatimo u svojem životu, kadar podignuti nas i privesti Bogu. Djelo je Božje koje Isus želi izvršiti: božansko poslanje da liječi ranjene i bolesne, da na sebe uzme grijehe svijeta – ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući da djeca po krštenju bivaju zauvijek neodvojivo ujedinjena s Isusom.

Uronjena su otajstvo njegove smrti, izvor života, da rađajući se na novi život sudjeluju u njegovu uskrsnuću. To se čudo danas ponavlja i za vašu djecu: primajući krštenje ona se rađaju kao djeca Božja, postaju dionici Isusova sinovskog odnosa s Ocem, kadri su s punim pouzdanjem i povjerenjem Bogu se obraćati zazivajući ga Abba-Oče – rekao je Sveti Otac.

Ucijepljeni u taj odnos i očišćeni od istočnoga grijeha oni bivaju živi članovi Crkve i osposobljeni su u punini živjeti svoj poziv na svetost, tako da mogu baštiniti život vječni, stečen po Kristovu uskrsnuću – kazao je Papa ističući veliku radost da se možemo smatrati djecom Božjom, što smo predani u ruke njegove, što smo primljeni u zagrljaj njegove ljubavi, na isti način kao što majka podupire i grli svoju djecu.

Hod vjere koji danas započinje za ovu djecu – dodao je sveti Otac – temelji se na sigurnosti, na iskustvu da nema ništa uzvišenijeg od poznavanja Krista i svjedočenja drugima njegova prijateljstva: jedino se u tom prijateljstvu zaista otvaraju mogućnosti ljudskog života, a možemo iskusiti to što je lijepo i oslobađajuće. Tko je to doživio ni po koju cijenu se ne odriče svoje vjere – ustvrdio je Sveti Otac, a potom podsjetio kumove na njihovu dužnost da roditeljima pomognu odgajati djecu, podupirući ih u prenošenju vjerskih istina i u svjedočenju vrijednosti Evanđelja, te da djeca sve više uranjaju u prijateljstvo s Gospodinom. Voda kojom su ova djeca krštena u ime Oca i Sina i Duha Svetoga uronit će ih u božanski izvor života i učiniti pravom djecom Božjom – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)