Kontekst ovoga izvještaja je Isusova osobita pozornost oko svojeg istinskog identiteta. Više puta je zaustavio demone da ne otkriju da je on Sin Božji, koji je došao spasiti svijet. To je činio zbog toga što narod nije ispravno shvaćao Mesiju, misleći o njemu kao o političkom vođi koji će istjerati Rimljane. Tek nasamo, dvanaestorici, Isus počinje „davati kateheze o svojem stvarnom identitetu“ – kazao je Papa, nastavljajući:

„Sin čovječji, tj. Mesija, Pomazanik, ‘treba da mnogo pretrpi; da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace; da bude ubijen i treći dan da uskrsne’. To je put vašega oslobođenja. To je put Mesije, pravednika: muka, križ. Objašnjava im svoj identitet. Oni ga, međutim, ne žele shvatiti i u Matejevu izvješću vidi se kako Petar to odbija: ‘Ne! Gospodine…’. Ali započinje razvijanje tajne njegova identiteta: ‘Da, ja sam Sin Božji. Ali moj put je ovo: trebam ići ovim putem patnje.’“ – objašnjava Papa.

Ova pedagogija priprema srce učenika i naroda za shvaćanje ove Božje tajne. „Tolika je ljubav Božja, toliko je strašan grijeh“ – nastavio je Sveti Otac – „da nas spašava na ovaj način: s identitetom na križu. Isusa Krista nije moguće shvatiti kao otkupitelja, bez križa! Možemo misliti kako je bio veliki prorok, činio dobre stvari, bio svetac. Ali Krist otkupitelj bez križa ne može se shvatiti. Međutim srca učenika i naroda nisu bila pripravna za takvo shvaćanje. Nisu razumjeli Proroke, nisu razumjeli da je On sam Žrtveno janje.“

Tek na Cvjetnicu Krist dopušta mnoštvu da kažu, „više ili manje“ njegov identitet, s povikom „Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje“, jer, kako je i sam rekao, „ako narod umukne, povikat će kamenje!“

Tek poslije smrti Isusov se identitet pokazuje u punini i „prva ispovijest“ dolazi od rimskog stotnika – istaknuo je papa Franjo i dodao: “Isus nas pripravlja na ispravno razumijevanje. Sprema nas da njegovim putem kročimo noseći naše križeve, prema otkupljenju. Priprema nas kako bismo bili cirenci i pomogli mu nositi križ. Naš život bez toga nije kršćanski… s njime, na istome putu. Imamo čuvati svoj kršćanski identitet i ne misliti da smo zaslužili biti kršćanima. Nije zasluga, već čista milost“ – rekao je na kraju Sveti Otac.

Radio Vatikan/Bitno.net