Homilija iz Doma sv. Marte

Papa: Propovijed koja izvrsno zvuči, ali ne posije nadu u srce naroda – beskorisna je

Možemo izvrsno propovijedati, ali ako ljudima nismo bliski; ako ne patimo s narodom i ne dajemo mu nadu, takve propovijedi neće koristiti, jer su isprazne – rekao je papa Franjo na jučerašnjoj svetoj misi u domu Sveta Marta, na spomendan svetih mučenika, pape Kornelija i biskupa Ciprijana.

Papa F

Današnje Evanđelje govori o Isusu koji prilazi pogrebnoj povorci: udovici iz Naina umro je sin jedinac. Gospodin čudesno oživljava mladića, ali čini i još nešto – ističe Papa – ostaje blizu. Ljudi su kazali: „Bog je pohodio svoj narod“. A kada Bog pohodi svoj narod, ima tu i nešto više, nešto novo, a to je njegova osobita prisutnost“ – objasnio je Sveti Otac i nastavio:

Isus je ljudima bio blizak. Bliski Bog koji može shvatiti srce ljudi, srce svoga naroda“, i kada je vidio pogrebnu povorku, približio se. „Bog vidi svoj narod, približava mu se. Bliskost je Božji način“ – kazao je Papa, razvijajući dalje misao: „Postoji u Bibliji jedan izraz koji se toliko puta ponavlja: ‘Gospodin se smilova’. Isto smilovanje koje je, kaže Evanđelje, Isus imao kada je vidio narod kao ovce bez pastira. Kada Gospodin posjećuje svoj narod, blizak mu je, pristupa mu i suosjeća s njim, dirnut je“ – rekao je papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin je – nastavio je Papa – „duboko potresen, kao pred Lazarovom grobnicom; kao otac koji je ugledao izgubljenog sina, na povratku kući. Bliskost i suosjećanje: tako Gospodin pohodi svoj narod. A kad mi želimo navijestiti Evanđelje, pronositi Isusove riječi, to nam je način i putokaz. Drukčiji je put učitelja, propovjednika toga vremena: učitelja zakona, pismoznanaca, farizeja… Dobro su govorili, dobro su poučavali zakon. Ali bijahu udaljeni od naroda. To nije bio Gospodinov pohod: bila je to drukčija stvar. Narod to nije shvatio kao milost jer im je (farizejima, pismoznancima) nedostajala blizina, nedostalo im je suosjećanje, to jest supatnja s narodom.“

„I još je jedna riječ“ – dodao je Sveti Otac – „vlastita Gospodinovu pohodu narodu: “… mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci.“ Kada Gospodin pohodi svoj narod, uvijek u ljudima obnavlja nadu. Može se o Božjoj riječi izvanredno propovijedati: u povijesti je bilo toliko izvrsnih propovjednika. Ali ako ovi propovjednici nisu posijali nadu, takva propovijed ne koristi. Isprazna je“ – kazao je Sveti Otac, ističući kako – dok gledamo Isusa gdje majci vraća živoga sina – „možemo shvatiti što znači Božji pohod svome narodu i moliti milost da i naše kršćansko svjedočanstvo bude nositelj Božjega pohoda, to jest bliskosti koja sije nadu“ – zaključio je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan/Bitno.net


Objavljeno: 17. rujna 2014.

Možda vam se svidi