Papa Franjo imenovao je Paola Ruffinija novim pročelnikom Dikasterija za komunikacije, gotovo četiri mjeseca nakon što je njegov prethodnik zbog skandala “Lettergate” dao ostavku, javlja Vatican News.

Podsjećamo, msgr. Dario Viganò ponudio je svoju ostavku nakon što je otkriveno da je tadašnje Tajništvo za komunikacije (kasnije preimenovano u Dikasterij) manipulirao sa sadržajem pisma koje je papa emeritus Benedikt XVI. uputio baš Viganu i to povodom objavljivanja niza od jedanaest knjiga, napisanih od strane jedanaest različitih autora o teologiji pape Franje, koji je u ožujku objavljen u Vatikanu.

“Lettergate”, kako taj skandal zovu neki mediji, nastao je kada se pokazalo kako su na fotografiji za medije neki dijelovi toga pisma zamućeni. Tajništvo je objavilo samo onaj dio pisma u kojemu Benedikt XVI. ističe kako zbornik od 11 djela dokazuje kako papa Franjo ima duboku teološku formaciju. Zamućeni su oni dijelovi u kojima je Benedikt napisao kako zbog zdravlja i ranije preuzetih obaveza nije u mogućnosti napisati teološki osvrt na knjige izdane u navedenom nizu.

Viganò, pročelnik vatikanskog Tajništva za komunikacije, na javnom je predstavljanju knjiga pročitao i dio pisma koji nije bio čitljiv s fotografije, ali su ga u Tajništvu za komunikacije odlučili prikriti.

Dodatni problemi su nastali kada je otkriveno da je pismo imalo još dijelova koji su prešućeni medijima. U njima Benedikt XVI. izražava čuđenje zbog odabira jednoga od autora koji je pisao o teologiji pape Franje, Nijemca Petera Hünermanna, teologa kojeg je papa emeritus opisao kao predvodnika anti-papinske inicijative u vrijeme njegova pontifikata.

Do imenovanja novoga pročelnika, Dikasterij za komunikacije vodio je tajnik msgr. Lucio Adrián Ruiz. Msgr. Viganò je pak po odluci pape Franje zadržan u dikasteriju, u funkciji povjerenika.

Paolo Ruffini rođen je 4. listopada 1956. godine u Palermu na Siciliji. Završio je studij prava na rimskom sveučilištu „La Sapienza“, a profesionalni je novinar od 1979. godine. Radio je za napuljske novine Il Mattino (1979-1986), a potom za rimske novine Il Messaggero (1986-1996). Također je djelovao na radiju na Giornale Radio Rai (1996-2002), Canale Gr Parlamento (1998-2002), Radio 1 (1999-2002) i Inblu Radio (2014-2018). Radio je i na televiziji na Rai3 (2002-2011), La 7(2011-2014) te za Tv2000 (2014-2018), televizijsku postaju Talijanske biskupske konferencije, gdje je obavljao službu ravnatelja. Primio je brojne novinarske nagrade, a sudjelovao je k tomu na mnogim konferencijama o ulozi komunikacijske etike, novim medijima i ulozi kršćana u medijima. Paolo Ruffini od 1986. godine je u braku s Marijom Argenti.

Bitno.net