U Vatikanu su sinoć otkrivene jaslice koje vjernike vraćaju u Božić 1223. godine kada je sveti Franjo Asiški u špilji Greccio izradio prve jaslice. U ovogodišnjim jaslicama, tako, osim Marije i sv. Josipa, uz jaslice stoji i sveti Franjo te njegova braća franjevci, piše CNA.

Svečanost inauguracije predvodio je kardinal Fernando Vérgez Alzaga, guverner grada Vatikana, a na njoj se okupilo više od tisuću vjernika.

Treba napomenuti kako su originalne jaslice u Grecciu uključivale žive ljude i životinje. Međutim, autor ovih vatikanskih jaslica, napuljski kipar Antonio Cantone, figure je izradio od terakote.

Središnji dio prizora, jaslice, sada su prazne, a u Badnjak će u njih biti postavljen lik novorođenog spasitelja. S jedne strane jaslica kleči Marija, a uz nju stoji sveti Josip, dok se druge strane jaslica našao sveti Franjo. Uz jaslice se još nalaze vol i magarac, ali i nekadašnji gradonačelnik Greccia Giovannni Velita koji je u 13. stoljeću pomogao organizirati postavljanje prvih jaslica. Napuljski kipar u jaslice je dodao i trojicu franjevačkih redovnika koje je sveti Franjo zadužio da postave prve jaslice.

U pozadini jaslica postavljena je replika freske koja krasi kapelu u Grecciu, inače izgrađena u špilji gdje su se nalazile prve jaslice. Ispod freske prikazan je franjevac kako služi sveti misi.

Na jučerašnjoj svečanosti je predstavljeno božićno drvce, visoko 80 metara, koje je donirala zajednica Macra iz Italije. Drvce je ukrašeno cvjetovima runolista. Ovo će stablo kasnije biti iskorišteno za izradu igračaka siromašnoj djeci.

Foto: Youtube/snimka zaslona