I ove nam je godine papa Franjo pružio jednostavnu katehezu, prikladnu za svakoga, o Božjoj ljubavi. Najvažnija je zadaća naviještati evanđelje, kazao je, a u ovoj, 2019. godini, to je učinio na 41 općoj audijenciji (s dva niza katehezā; o molitvi Oče naš i o Djelima apostolskim), zatim na 56 podnevnih nagovora (Angelusa i Regine Caeli), više od 60 propovijedi na javnim slavljima, te 44 propovijedi u Domu svete Marte. Tomu valja dodati brojne poruke, pismā, dokumente, intervjue koji su postali knjige, te oko 260 javnih govora.

Sigurnost da nas Bog voli

Papa sve ljude podsjeća da je temelj našega života utješna sigurnost da nas Bog voli i u Isusu je dao svoj život za nas. Riječ je o središnjoj poruci cijele njegove misije, sadržanoj u apostolskoj pobudnici pape Franje ‘Evangelii gaudium’, programatskom tekstu njegova pontifikata. Papa nas poziva da ne zaboravimo „jednostavnu i snažnu“ vjeru majki i bakā, koja im je davala, i daje, jakost i ustrajnost u životu kako se ne bi obeshrabrile; vjera je to nastala u kući, koja je neprimjetna, ali koja malo pomalo gradi Božje kraljevstvo. Riječ je o vjeri koja se ne da smesti, jer je utemeljena na biti evanđelja.

Papa Franjo poziva da se štuje jedini istinski Bog, jedan i trojstven, u društvu koje sve više postaje pogansko. Idolopoklonstvo nije samo odlazak u neki poganski hram i klanjanje nekoj statui. Ne, idolopoklonstvo je ponašanje srca – ističe Papa – idolopoklonstvo je kada dajemo prednost nekoj stvari zato što odgovara nama, a zaboravljamo Gospodina.

Idoli su promijenili ime, ali su vrlo prisutni: novac, uspjeh, karijera, samoostvarivanje, užitak, i svi oni idoli koji obećavaju sreću, ali ju ne daju, štoviše, svode na ropstvo i oduzimaju nam ljubav. Idoli obećavaju život, ali ga oduzimaju, dok pravi Bog ne traži život, ali ga daje – istaknuo je Papa u jednoj lijepoj katehezi održanoj prošle godine.
Poput snažnih Isusovih riječi, i Papine imaju dvostruki učinak: ili se obratimo ili postajemo krući. Tako dolazi do unutrašnjega otpora i napada. Papa Franjo se ne boji raskola, rekao je u zrakoplovu na povratku iz Afrike. Danas u Crkvi imamo mnogo škola krutosti, koje ne znače raskol nego su to tobožnji kršćanski šizmatski putovi koji će loše završiti, jer iza toga krutog stajališta nema svetosti evanđelja.

Papa stoga poziva da se na zlo odgovori dobrom, poziva na blagost prema osobama koje su u kušnji da krenu u te napade, jer se nalaze u problemu i treba ih pratiti blagošću. Boje se da današnja Crkva nije više katolička, stavljaju Papi u usta riječi koje nije nikada izgovorio. Međutim, nijedna dogma nije promijenjena, učinjen je samo korak naprijed u prihvatu i milosrđu, nije ukinuto štovanje, samo je upućen poziv da ga se srcem doživljava.
Sinoda posvećena Amazoniji – obraćenje Isusu, On je središte

U listopadu je održana sinoda posvećena Panamazonskom području, koja traži četverostruko obraćenje: sinodalno, jer Crkva treba sve više ići zajedno, a ne podijeljena; kulturalno, jer valja znati govoriti različitim kulturama; ekološko, jer egoistično iskorištavanje okoliša vodi do uništenja čitavih naroda; te pastoralno, jer je hitan navještaj evanđelja. U temelju tih četiriju obraćenja samo je jedno obraćenje, ono na evanđelje koje je Isus. Istinsko je obraćenje staviti sebe na stranu, a u središte staviti Krista i dopustiti da Duh Sveti bude protagonist u našem životu – kaže papa Franjo.

Borba protiv zlostavljanja, unutar i izvan Crkve

Može se nazvati povijesnim susret održan u veljači u Vatikanu, kada su se crkveni poglavari sa svih kontinenata okupili kako bi razmotrili problem zlostavljanja maloljetnika u crkvenoj sredini, a učinili su to hrabro i transparentno pred cijelim svijetom. Motu proprijem ‘Vos estis lux mundi’ Papa je odredio nove postupke za prijavljivanje zlostavljanja i nasilja, te kako bi biskupi i redovnički poglavari odgovarali za svoje postupke. Osim toga, papa Franjo je ukinuo papinsku tajnu za takve slučajeve.

Nastavlja se rad Vijeća kardinala u svrhu reforme Rimske kurije, kako bi sve crkvene strukture bile više misionarske. Osim toga, reforma se odnosi i na područje financija, te je stoga, što se tiče Petrova novčića, Papa kazao da dobro upravljanje znači da primljeni novac ne treba staviti u ladicu nego učiniti da donese plod. Međutim, investiranje treba uvijek biti ‘moralno’, kako bi novac bio u službi evangelizacije i siromašnih.

Papa Franjo je ove godine, među ostalim, ustanovio Nedjelju Riječi Božje, poseban dan kako bi sve vjernike potaknuo da čitaju i razmatraju Bibliju, jer – kako je govorio sveti Jeronim – nepoznavanje Pisma, nepoznavanje je Krista. Nedjelja Riječi Božje slavit će se svake godine na 3. nedjelju kroz godinu.
Progonjeni kršćani – više ih je danas nego u prošlosti

Papa se ne umara upozoravati na protukršćanske progone. Danas ima više mučenika nego u počecima kršćanstva – ponavlja papa Franjo. Međutim, upozorava i na napade na druge religije, kao što je primjerice bio onaj izvršen 15. ožujka na džamije u Christchurchu u Novom Zelandu, s više od 50 poginulih.

U Loretu je pak, 25. ožujka, Papa istaknuo da obitelj utemeljena na braku između muškarca i žene, posebno za današnji svijet poprima veliku važnost i poslanje. Osim toga, papa Franjo brani život od začeća do njegova naravnog završetka. Nemojmo graditi civilizaciju koja uklanja osobe čiji život smatramo nedostojnim da ga se živi – upozorava Papa – svaki život ima vrijednost, i to uvijek.

Papa Franjo je ove, 2019. godine, bio na 7 međunarodnih putovanja, tijekom kojih je posjetio 11 zemalja na 4 kontinenta. Na putovanju u Panami, povodom Svjetskoga dana mladeži, naviještao je evanđelje radosti; u Ujedinjenim je Arapskim Emiratima s velikim imamom Al Azhara potpisao povijesni Dokument o ljudskom bratstvu; u Maroku je istaknuo važnost ekumenskog dijaloga; tijekom pohoda Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj govorio je o jedinstvu kršćana. Zaštita okoliša i pozornost prema siromašnima bili su pak u središtu putovanja u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus; mir i promicanje pravā ženā i djece bili su glavne teme putovanja u Tajlandu, dok je putovanje u Japanu bilo usredotočeno na mir. Tada je ponovno istaknuo da nije nemoralna samo uporaba nuklearnoga oružja nego i njegovo posjedovanje.

Vatican Media /Bitno.net