Uprava Države Grada Vatikana objavila je da je povučena poštanska marka koja je izdana 16. svibnja.

Slika na poštanskoj marki koja je namijenjena Svjetskom danu mladih 2023., koji će se održati od 1. do 6. kolovoza u portugalskoj prijestolnici, izazvala je kritike i nedoumicu. Dizajn je inspiriran Spomenikom otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) koji stoji na lijevoj obali rijeke Tajo u Lisabonu, djelom nastalim 1960. godine, 500 godina nakon smrti Henrika Moreplovca u čast portugalskih otkrića.

Spomenik prikazuje, Henrika Moreplovca koji predvodi posadu u otkrivanje novog svijeta. Slično tome – objašnjeno je u priopćenju Uprave Države Grada Vatikana – dizajn je trebao predstavljati papu Franju na pramcu broda koji vodi mlade i Crkvu prema budućnosti. U gornjem lijevom kutu nalazi se logo susreta koji sadrži stilizirani lik Blažene Djevice Marije s krunicom, koja se naslonjena na veliki križ sprema u posjet svojoj rođakinji Elizabeti objaviti joj radosnu vijest, a prema geslu odabranom za Svjetski dan mladih: „Marija ustane i žurno ode!“.

Međutim, poštanska marka izazvala je razne negativne komentare koji su istaknuli kako dizajn, povezan s dobro poznatim spomenikom, podsjeća na kolonijalnu prošlost koja je vrlo udaljena od poruke pape Franje o sveopćem bratstvu u Crkvi.

Organizatori Svjetskog dana mladih 2023. objasnili su da je poštanska marka koju je izradila Vatikanska filatelistička služba namijenjena isključivo promicanju Papinog susreta s mladima bez ikakvog pozivanja na prošlost. No, Uprava Države Grada Vatikana je objavila da je poštanska marka povučena i da se priprema novo filatelističko izdanje za Svjetski dan mladih u Lisabonu.