Prekjučer je (16. prosinca) u nazočnosti Pape i papinske obitelji u kapeli Redemptoris Mater u Vatikanu otac Raniero Catalamessa održao treću adventsku propovijed Rimskoj kuriji. Propovjednik je govorio o prvoj evangelizaciji američkih kontinenata.

otac Cantalamessa

Kolumbovo otkriće Amerike nije bila najveća stvar u 1492. godini, nego to da je Amerika otkrila Isusa Krista – ustvrdio je otac Cantalamessa govoreći o velikom misijskom pothvatu na američkom kontinentu, njegovim svijetlim i tamnim stranama, a svijetle su – kako je rekao blaženi Ivan Pavao II. – znatno veće od tamnih strana.

Između bezgrješnog svijeta bez Krista i grješnog ali s Isusom Kristom, teologija se opredijelila za svijet s Kristom. O sretne li krivice – kliče uskršnja liturgija u himnu ‘Exultet’, koja nam omogući tako velikog Otkupitelja. Zar ne bismo morali reći isto o evangelizaciji sjeverne i južne Amerike? Umjesto kontinenta bez pogrješaka i sjena koje su pratile njegovu evangelizaciju ali i bez Krista, tko ne bi odabrao kontinent sa sjenama i s Kristom? Koji bi kršćanin, bio on ljevičar ili desničar, pogotovo ako je svećenik ili redovnik, mogao tvrditi suprotno a da ne porekne svoju vjeru? – zapitao je otac Cantalamessa.

Govoreći o sadašnjem misijskom izazovu, Propovjednik je istaknuo naglašenu oprečnost posvuda u Crkvi, razvidna posebice u Latinskoj Americi, između aktivnog i kontemplativnog života, između katolika zauzetih za siromašne i onih zauzetih u naviještanju evanđelja, kao da poslanje jednih isključuje poslanje drugih. No to se ne smije događati jer u Crkvi ima mjesta za jedne i za druge – rekao je otac Cantalamessa i dodao:.
Dapače, potrebni smo jedni drugima jer nitko ne može ostvariti cjelovito evanđelje niti predstavljati Krista u svekolikim vidicima njegova života. Svatko bi se dakle morao radovati što drugi čini nešto što on ne može: da ima onih koji gaje duhovni život i naviještanje Riječi, da ima netko tko se posvećuje pravednosti i društvenom promicanju i obratno. Uvijek vrijedi Apostolova opomena: Zato ne sudimo više jedan drugoga! – upozorio je propovjednik.

Propovjednik se na kraju propovijedi osvrnuo na krizu redovničkih zvanja. Sekularizacija je jedan od uzroka, ali nije jedini. Duh Sveti zapravo privlači osobe, a on zna gdje je voljen, zazivan i očekivan – primijetio je Propovjednik podsjećajući kako je blaženi Ivan Pavao II. poticao redovnike i redovnice Južne Amerike da evangeliziraju polazeći od dubokog iskustva Boga.

Vjerujem da je bit svega u dubokom doživljavanju Boga. A to privlači zvanja i stvara preduvjete za novu učinkovitu evangelizaciju. Poslovica – ‘nitko ne može dati ono što nema’, i danas vrijedi više no ikad – zaključio je otac Cantalamessa. (rv/bitno.net)