Propovijed

Vjernik se ne odriče razuma nego ga nadilazi – istaknuo je otac Raniero Cantalamesa, propovjednik Papinskog doma, u četvrtoj korizmenoj propovijedi održanoj u Vatikanu u nazočnosti pape Benedikta XVI. koji se netom vratio s apostolskog putovanja u Meksiko i na Kubu.
Nastavljajući govor o istočnim crkvenim ocima, propovjednik je govorio o spoznaji Boga prema Grguru Niškom, koji je živio u četvrtom stoljeću. Prema Grguru iz Nise da bi se upoznao Bog valja premašiti granice razuma – kazao je otac Cantalamessa.

Tko se približava Bogu mora vjerovati u njegovu opstojnost. Sveto pismo, u poslanici Hebrejima, govori kako se Bogu približiti, ali je zasluga Grgura iz Nise što je objasnio da je „istinska spoznaja i gledanje Boga shvatiti da je Bog nevidljiv“. Pozivajući se na Grgura iz Nise, Cantalamessa je podsjetio da je „prijelaz iz tame u svjetlo odbacivanje netočnih i pogrješnih ideja o Bogu; preko osjetne stvarnosti razum vodi dušu do nevidljive stvarnosti. Nevidljiva je stvarnost poput oblaka koji prekriva sve primjetljivo i koji dušu navikava na promatranje onog što je skriveno, i tako spoznaje Boga zaodjenuta božanskom tamom – ustvrdio je otac Cantalamessa.

Govoreći o traženju Boga, Cantalamessa kaže da traženje ne isključuje ljudski razum: čovjek nije primoran birati između vjere i razuma. Vjerujući, osoba se ne odriče vlastitog razuma, nego ga nadilazi. Vjernik razumu omogućuje da izvrši najplemenitiji čin jer je, kako tvrdi Pascal, „najuzvišeniji čin razuma priznati da ima beskonačnost stvari koje ga nadvisuju“ – kazao je otac Cantalamessa dodajući: A ovo je „učeno neznanje“: shvatiti da nije moguće shvatiti. A upravo je to Božja nespoznatljivost, koja ne ponižava.

Nespoznatljivost je Božja zato da čovjeka ispuni poletom i radošću, govori nam da je Bog beskrajno veći, ljepši i bolji od toga kakvim ga možemo zamisliti, da je sve to radi nas, da naša radost bude potpuna, da ne bismo mislili da će biti dosadno s Njim provoditi vječnost– ustvrdio je otac Cantalamessa.

Proničući Božje otajstvo osoba nema osjećaj da se gubi, nego, kako veli Grgur iz Nise, dodao je propovjednik, osjeća prisutnost što bi se moglo usporediti s današnjim osjećajem privlačivog užasa, koji iznenada obuzima ljudsko biće pred očitovanjem nadnaravnoga i neshvatljivog. Ta prisutnost biva svjetlijom što se više oslobađamo od grijeha i strasti. Iako to spoznajno približavanje Bogu izgleda vrlo teško, ne smije se zaboraviti da je Bogočovjek, Isus iz Nazareta, na Kalvariji čovjeka zauvijek ujedinio s Bogom – zaključio je otac Cantalamessa.(rv/bitno.net)