Foto: Vatican Radio, rat

Čitav je današnji svijet u ratu i za to nema opravdanja. Sam Isus plače zbog odbacivanja puta mira – rekao je papa Franjo na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marta. Prema današnjem evanđeoskom odlomku, Isus je, približivši se Jeruzalemu, plakao nad gradom govoreći: „O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim očima.“ Ali i danas Isus plače jer mi radije biramo put rata, mržnje i neprijateljstva – ustvrdio je Papa.

Približavamo se Božiću: bit će svjetala, slavlja, božićnih drva i jaslica… Sve prividno: svijet nastavlja ratovati i nije shvatio put mira – rekao je Papa, a te njegove osjećaje dijele mnogi ljudi ovih dana. Sveti se Otac spomenuo nedavnog obilježavanja tragedija u Hiroshimi i Nagasakiju te posjeta Redipugli povodom 100. obljetnice Prvog svjetskog rata. „Beskorisni pokolji“ – ponovio je riječi pape Benedikta, primjećujući da posvuda u svijetu danas vlada rat i mržnja. Pritom je upitao: Što ostaje od rata, od onoga čemu smo danas svjedoci?

Ostaju ruševine, na tisuće djece bez obrazovanja, toliko nevinih žrtava i mnogo novca u džepovima trgovaca oružjem. Isus je jednom rekao: „Ne može se služiti dvojici gospodara: Ili Bog ili bogatstvo“. Rat je upravo biranje bogatstva, proizvodnja oružja poradi gospodarstva i promicanja vlastitih interesa – rekao je Papa.

Ima kod Gospodina jedna ružna riječ: „Prokleti!“ On je rekao: „Blaženi mirotvorci“. A oni koji promiču rat i ratuju su prokleti, oni su prijestupnici. Rat se – pod navodnicima – može opravdati s mnogo razloga – rekao je papa Franjo – ali kad je čitav svijet, kao što je danas, u ratu – svjetskom ratu u dijelovima – onda nema opravdanja. I Isus plače.

Dok trgovci oružjem posluju postoje siromašni mirotvorci koji daju svoj život samo da pomognu jednoj osobi, kao što je činila – kako se izrazio Papa – „ikona naših vremena“, majka Terezija. Svjetski bi moćnici s cinizmom mogli reći „Ma, što je napravila ta žena? Izgubila je život pomažući ljudima umrijeti?“ Oni ne razumiju put mira – napomenuo je Sveti Otac.

I nama bi bilo dobro moliti za milost plakanja nad ovim svijetom koji ne prepoznaje put mira, koji živi da bi ratovao, a cinično tvrdi da ne ratuje. Molimo za obraćenje srca. Uoči Jubileja milosrđa – potaknuo je Papa – molimo za milost da svijet ponovno otkrije sposobnost plakanja za svoje zločine, za ono što čini u ratovima.

Radio Vatikan | Bitno.net