P

Od siječnja iduće godine, u rimskim će knjižarama i suvenirnicama prodaja pergamena s papinskim blagoslovom biti obustavljena. Odluka je to pape Franje čime je zaključen proces koji je započeo prije četiri godine tijekom pontifikata Benedikta XVI.

Ta je odluka donesena još u travnju kada je papinski djelitelj milostinje Konrad Krajewski obavijestio prodavače kako ugovor između njih i Svete Stolice o prodaji pergamena prestaje važiti 31. prosinca 2014. Rimski prodavači su se pobunili, pa je cijela priča izašla u medije. Motivi njihove pobune prilično su jasni. Prodaja pergamena, sa slikom pape i blagoslovom obitelji, koji se obično kupuje povodom vjenčanja ili proslave obljetnice braka, unosan je posao. Pergameni se prodaju po cijeni od 10 do 50 eura. Od toga samo 3 eura idu u Ured za dijeljenje Papine milostinje koji potom sredstva daje najpotrebnijima.

Prikupljanje pomoći siromašnima razlog je zbog čega se pergameni i prodaju, a u rimskim dućanima i suvenirnicama pojavili su se 1950. Tada je to bilo potrebno jer je postojala velika hodočasnička potražnja za njima koju Ured za dijeljenje Papine milostinje nije mogao zadovoljiti. Zahvaljujući tehnološkom napretku narudžba pergamena se sada može obaviti preko interneta i faksa, te više nema potrebe za trgovcima posrednicima koji su uzimali najveći dio sredstava, što je uočeno i za pontifikata Benedikta XVI. te je tada započeo proces preusmjeravanja prodaje na Ured. Od sada svatko tko želi pergamin može ga naručiti izravno kod Ureda po cijeni od 7 do 25 eura, a sva će sredstva ići u karitativne svrhe.

Oni koji ubuduće žele dobiti pergamenu, mogu direktno kontaktirati Ured za dijeljenje Papine milostinje u Vatikanu; telefonom, faksom ili preko web-stranice www.elemosineria.va.

Bitno.net/Vatican Insider