Kardinal i blaženik John Henry Newman bit će proglašen svetim, objavila je Sveta Stolica.

Na redovnom javnom konzistoriju papa Franjo odobrio je kanonizaciju za poznatog engleskog kardinala i obraćenika te još četiri blaženice.

Prema informacijama koje donosi Catholic Herald Newman će biti kanoniziran u nedjelju, 13. listopada.

Kongregacija za kauze svetaca još je u studenom prošle godine priznala drugo čudo po njegovom zagovoru. Radi se o ozdravljenju jedne studentice koja je imala rizičnu trudnoću.

Tko je bio kardinal Newman?

John Henry Newman je bio iznimno važna osoba u engleskoj Katoličkoj Crkvi u 19. stoljeću. Mladost je proživio u anglikanskom okruženju, studirajući najprije pravo, a zatim teologiju. U 23. godini svog života zaređen je za đakona Anglikanske Crkve.

Promaknuo se u vođu Oxfordskog pokreta koji se zalagao za povratak mnogih katoličkih vjerovanja u Anglikansku Crkvu. U tome nije uspio, pa je napustio Anglikansku Crkvu te 1845. godine pristupio Katoličkoj Crkvi. Tako je postao najveći i naglasovitiji obraćenik Engleske u 19. stoljeću. Nakon studija i svećeničkog ređenja u Rimu vratio se u Englesku, gdje je osnovao dva oratorija, u Londonu i Birminghamu.

Papa Lav XIII. ga 1879. godine imenuje kardinalom. Preminuo je 11. kolovoza 1890. u Birminghamu. Časnim slugom Božjim proglašen je 1991. godine, a papa Ivan Pavao II. je u pismu prigodom 200. obljetnice kardinalova rođenja istaknuo želju za kanonizacijom. U rujnu 2010. papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim.

Više o budućem svecu možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović / Bitno.net

Bitno.net