Papa u miru objavio je motuproprij Summorum Pontificum 2007. godine, kojim je svim svećenicima rimskoga obreda omogućio slavljenje mise prema misalu iz 1962. godine, odnosno po starome obredu prije reformi nakon Drugog vatikanskog sabora.

Četvrta godišnja konferencija održana je 13. lipnja na temu „Blago za čitavu Crkvu“. U tome trenutku teološkoga promišljanja, htjeli smo posvijestiti liturgijsko blago Crkve, osam godina nakon objavljivanja motuproprija – rekao je o. Vinvenzo Nuara u razgovoru za Catholic News Agency. Među više od dvjesto sudionika na konferenciji bio je i pročelnik Zbora za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller. Dvije forme liturgije – redovna i izvanredna – trebale bi se međusobno obogatiti, osobito u razumijevanju toga što liturgija jeste: prije svega štovanje Boga, a ne ljudsko, društveno okupljanje – rekao je kardinal Müller.

Na konferenciji je sudjelovao i kardinal Raymond Burke, patron Suverenog viteškog malteškog reda, održavši predavanje naslovljeno „Tradicija kao temelj katoličke liturgije“. Izrazio je nadu da će konferencija pomoći promicanju hermeneutike kontinuiteta, odnosno načina kako je Papa u miru tumačio Drugi vatikanski sabor u skladu s prethodnim Učiteljstvom.

Nadbiskup Guido Pozzo, tajnik Papinskog vijeća Ecclesia Dei istaknuo je pak da se međusobno obogaćivanje dvaju oblika liturgije može dogoditi jedino bez ideoloških pretpostavki s bilo koje strane jer one otežavaju ili čine skoro nemogućim uočiti sklad jedinstva dvaju oblika rimskoga obreda. Nadalje je nadbiskup ustvrdio kako motuproprij Summorum Pontificum nije zastario, već je, kako je rekao, uvijek aktualan u liturgiji Crkve, a budući da je liturgija za sva vremena, uvijek je aktualna. Prema riječima nadbiskupa Pozza, valja posvijestiti da se u Crkvi dvije forme ne natječu, ne proturječe si, već se međusobno upotpunjuju.

Govoreći o ulozi biskupa po pitanju izvanredne forme rimskoga obreda, biskup Athanasius Schneider istaknuo je da biskupima ne bi trebala biti samo dužnost omogućiti svojem stadu da se okoristi blagom stare liturgije, već da bi im to trebao biti povod radosti. Meni je vrlo logično da se svaki dijecezanski biskup obraduje kad vidi skupinu svojih vjernika – čak i kad je ta skupina malena – koji žele imati tu formu liturgije, koju opća Crkva želi za sve vjernike – rekao je biskup Schneider.

Radio Vatikan | Bitno.net