Knjiga „In cammino alla ricerca della Verità“ (Na hodu u potrazi za Istinom) koja sadrži pisma i razgovore pape emeritusa Benedikta XVI. i matematičara ateista Piergiorgija Odifreddija predstavljena je na Sveučilištu Lumsa u Rimu, objavio je 6. listopada 2022. Vatican News.

U novoj knjizi, koju je izdao Rizzoli, objavljena su pisma i sadržaj pet razgovora o etici, antropologiji i duhovnosti, koje su papa emeritus i matematičar razmjenjivali i vodili od Benediktovog odreknuća od službe 2013., do 2020. godine.

Predstavljanje knjige organizirano je u suradnji s Vatikanskom zakladom „Joseph Ratzinger Benedikt XVI.“ Predsjednik Zaklade o. Federico Lombardi rekao je za Vatican News da je iznimno „značajno što je Benedikt XVI. u vrijeme kada je prestao biti papa, i stoga imao više vremena za razmišljanje, vrlo ozbiljno shvatio Odifreddijev zahtjev da s njim stupi u dijalog. To je znak njegove pažnje prema dijalogu između vjere, razuma i znanosti, te vrlo raspoloživog i otvorenog stava koji je uvijek gajio.“

Godine 2011. Odifreddi je napisao otvoreno pismo Benediktu XVI. komentirajući „Uvod u kršćanstvo“, koji je Joseph Ratzinger kao teolog napisao 1968. Odgovor je dobio 2013. nakon Papinog odreknuća od službe, preko njegovog osobnog tajnika nadbiskupa Georga Gänsweina, koji je također nazočio predstavljanju knjige, što je bio početak njihovog prijateljskog odnosa.

Predsjednik Papinske akademije za život mons. Vincenzo Paglia rekao je da je to „lijepo prijateljstvo“ koje je „rijetka dimenzija“ između dva različita stajališta, u kojem se „susreću ideje, a ne demonizira neistomišljenik“.

Matematičar Odifreddi poručio je da bi to trebalo poučavati – „ako čak papa i ateist mogu mirno prijateljski razgovarati, znači da se možda i u življenju može tako odnositi“.

Istaknuo je da ono što iznenađuje u razvoju njihove korespondencije jest razvoj tema. U početku je to bila usporedba znanosti i vjere, a s vremenom je postalo beskorisno nastaviti „prepucavanja“ oko tih pitanja pa su prešli na teme poput logike, života i smrti. Odifreddi je ustvrdio da su se najviše približili baš kod teme smrti.

Papa emeritus je matematičara zatražio ateističko mišljenje o smrti, na što je on odgovorio pismom koje je definirao kao „teoretsko“. Zatim su 2020. godine, u godini pandemije, umrli Georg Ratzinger, Benediktov voljeni brat, i Odifreddijeva majka. „To je bio trenutak najveće blizine“, kada dvoje ljudi doživi istu bol gubitka voljenih, objasnio je znanstvenik, izvijestio je Vatican News.

Naslov knjige odabrao je Papa emeritus, rekao je Odifreddi, dodavši da je Benedikt XVI. izraz potraga za istinom često koristio u svojim govorima i pismima. Kazao je da je naslov možda malo nezgodan, ali predstavlja njihov odnos. Ustvrdio je da je u potrazi za istinom u Benediktu XVI. pronašao neočekivanog prijatelja, što je možda prevelika riječ, iako bi volio da je tako, iako – dodao je – treba zadržati osjećaj za mjeru.

U svakom slučaju – kako je rekao – u njemu je našao suputnika. Usporedio je to s hodočašćem u Santiago de Compostelu koje je poduzeo, na kojem je također pronašao suputnika. Istaknuo je da je svatko išao sa svojim motivima i mislima, ali su hodali zajedno.

Okupljenima se obratio i nadbiskup Gänswein. Rekao je da je prije negoli je došao na predstavljanje, „s papom Benediktom, kao što to čini svaki katolički svećenik, molio Večernju“. „To sve govori“, dodao je. Nakon molitve, razgovarali su o knjizi, uzvanicima i predstavljačima. Tom prilikom Papa emeritus mu je rekao da sudionicima ne uputi institucionalni pozdrav, nego im prenese njegov osobne pozdrave i napomene da nije zaslužio tako „uvaženu listu predstavljača“, prenosi Agencija SIR.