Papa

Tiskovni je ured Svete Stolice jučer, 3. srpnja, objavio program apostolskoga putovanja Svetoga Oca u Libanon, na koje će poći od 14. do 16. rujna ove godine. Prigoda toga 24. međunarodnog putovanja pape Benedikta XVI. jest potpisivanje i objava apostolske postsinodalne pobudnice za Bliski Istok.

Papa će Benedikt XVI. 14. rujna ujutro otputovati iz rimske zračne luke Ciampino prema Beirutu, gdje će, u međunarodnoj zračnoj luci „Rafiq Hariri“, nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu, biti održana svečanost dobrodošlice. Poslije će, tijekom popodneva, Sveti Otac poći u Harissu, gdje će u bazilici svetoga Pavla potpisati apostolsku pobudnicu.

Dan poslije, 15. rujna prijepodne, Papa će poći u kurtoazni posjet libanonskom Predsjedniku, u Predsjedničkoj palači u Baabdi, gdje će se potom susresti s poglavarima muslimanskih vjerskih zajednica, s članovima Vlade, s predstavnicima državnih ustanova, diplomatskim zborom, vjerskim vođama, te predstavnicima svijeta kulture. Sveti će Otac potom u Armenskom katoličkom patrijarhatu u Bzommar Bkerké objedovati s patrijarsima, libanonskim biskupima, i članovima Posebnoga vijeća Biskupske sinode za Bliski Istok. Drugi će dan Papina boravka u Libanonu završiti susretom s mladima na prostoru ispred Maronitskoga patrijarhata u gradiću Bkerké.

U nedjelju, 16. rujna, papa će Benedikt XVI. u Beirutu predvoditi svetu misu, te predati postsinodalnu apostolsku pobudnicu za Bliski Istok. Nakon oproštaja u apostolskoj nuncijaturi u Harissi, u Siro-katoličkom će patrijarhatu u Charfetu biti održan ekumenski susret, a oko 18.30 sati po lokalnom vremenu, oproštajna svečanost u međunarodnoj zračnoj luci u Beirutu. Predviđeno vrijeme dolaska u Rim je nešto prije 22 sata. (rv/bitno.net)