papa Franjo

Sveti će Otac najprije otići u Ankaru, kamo će stići u petak, 28. studenoga, u 13 sati, te posjetiti Mauzolej Atatürk i susresti se s turskim Predsjednikom i drugim predstavnicima vlasti.

Dan poslije, 29. studenog, papa Franjo će zrakoplovom otputovati u Istanbul, gdje će pak posjetiti Muzej svete Sofije i Plavu džamiju (Džamiju Sultana Ahmeta). Potom će predvoditi misu u katedrali Duha Svetoga, nakon koje će u patrijarhalnoj crkvi svetoga Jurja uslijediti ekumenska molitva i privatni susret s ekumenskim pravoslavnim patrijarhom Bartolomejom Prvim.

U nedjelju, 30. studenog, papa Franjo će sudjelovati na božanskoj liturgiji u patrijarhalnoj crkvi svetoga Jurja, koja će završiti ekumenskim blagoslovom i potpisivanjem zajedničke Izjave s patrijarhom Bartolomejom. Povratak je u Rim, u zračnu luku Ciampino, predviđen za taj dan, oko 18 sati i 40 minuta.

Papina se nazočnost u Istanbulu 30. studenog podudara s blagdanom svetoga Andrije, zaštitnika carigradske Crkve, kada je uobičajeno da vatikansko izaslanstvo sudjeluje na proslavama Patrijarhata. Jednako je tako pravoslavno izaslanstvo, svake godine nazočno u Rimu na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja.

Molitva za nebesku zaštitu Papina putovanja u Tursku

U okviru priprave za pohod pape Franje Turskoj, zajednica crkve svetoga Antuna u Istanbulu – povjerena pastoralnoj skrbi franjevaca konventualaca – sastavila je molitvu za zaziv nebeske zaštite na to važno Papino putovanje. U molitvi, dostavljenoj agenciji Fides, upućuje se hvala Bogu Ocu za papu Franju, koji ima u programu pohod Turskoj, te se moli Gospodina da obavije zaštitnim plaštem svaki dio njegova hodočašća, kako bismo – kako stoji u molitvi – prepoznali u njemu hodočasnika vjernika, mudroga učitelja i poniznoga vođu.

Ekumenska nakana Papina putovanja – tijekom kojega će papa Franjo sudjelovati na proslavi blagdana svetoga Andrije, zaštitnika carigradske Crkve – povjerena je samom Isusu: Ti, koji si pozvao Petra i Andriju, njegova brata, koji je hodao uz Galilejsko more, te ih učinio ribarima ljudi, i kroz njihovu službu narode upoznao s Evanđeljem, učini susret Svetoga Oca i ekumenskoga patrijarha jasnim znakom svoje nazočnosti među nama, nazočnosti koja uklanja strah, traži obraćenje i donosi divote – kaže se u molitvi.

Sveti Gospodine, onako kako si molio za jedinstvo svoje Crkve ‘da svi budu jedno’, učini da taj susret bude odlučan korak prema postizanju vidljivoga jedinstva među tvojom djecom. Učini da taj susret produbi u nama svijest o našemu kršćanskom identitetu; ujedini sve nas kao svoje prave učenike, kako bismo Te mogli svjedočiti u svojim zajednicama i u svojemu društvu – stoji u tekstu molitve.

Molitva se također osvrće na sukobe i na patnju pučanstva na Bliskom istoku. Učini da Papin susret s političkim vlastima bude plodan za pravednost i mir – stoji u molitvi. Zaštiti stanovnike tog područja od nasilja, mržnje i svake vrste zla. Podari mudrost svim vođama, kako bismo živjeli u skladu i dijalogu, te potpuno surađivali za opće dobro, ponajviše služeći bolesnima, siromašnima, i brojnim izbjeglicama koji traže sklonište u ovoj zemlji – kaže se u molitvi povodom Papina pohoda Turskoj.

RV | Bitno.net