U Vatikanu je u ponedjeljak 28. prosinca objavljeno Apostolsko pismo u obliku motu propria pape Franje o nekim nadležnostima u ekonomskim i financijskim pitanjima “Bolja organizacija”, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Ovim motu proprijem, kako se objašnjava u priopćenju, pretvara se u zakon ono što je Sveti Otac već napisao u pismu državnome tajniku od 25. kolovoza 2020. Motu proprio predstavlja još jedan važan korak u reformi Rimske kurije. Odluka je objavljena prije 1. siječnja radi njezine implementacije u proračunu za 2021. godinu. Povjerenstvo koje je osnovao Sveti Otac za prijenos ekonomskih i financijskih zadaća s Državnog tajništva na Upravu za imovinu Svete Stolice (Amministrazione del Patrimonio della Santa Sede – APSA), u dijelu vezanom za upravljanje, odnosno na Tajništvo za ekonomiju, u dijelu vezanom za nadzor, koje je radilo u posljednjih nekoliko tjedana nastavit će s određivanjem nekih tehničkih pojedinosti do 4. veljače iduće godine, kao što je bilo i predviđeno.

Ovaj novi zakon smanjuje broj osoba zaduženih za ekonomiju u Svetoj Stolici i koncentrira upravljanje, vođenje i ekonomske i financijske odluke u za to zadužene dikasterije. Njime Sveti Otac želi nastaviti s boljom organizacijom Rimske kurije i još specijaliziranijim funkcioniranjem Državnog tajništva, koje će njemu i njegovim nasljednicima s većom slobodom moći pomagati u pitanjima od veće važnosti za dobro Crkve. Smanjuju se zadaće takozvanog „Administrativnog ureda“ Državnog tajništva, budući da više neće morati upravljati ili odlučivati o fondovima i ulaganjima, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice povodom objavljivanja motu propria pape Franje “Bolja organizacija”.

Motu proprijem se uspostavlja veći nadzor i bolja transparentnost Petrova novčića (Obolo di San Pietro) i sredstava koja dolaze od donacija vjernika. Pojačavaju se, k tome, posebne kontrole nad određenim tijelima povezanim sa Svetom Stolicom koja upravljaju računima i sredstvima prikupljenim od donacija. Tim odlukama Sveti Otac izražava svoje osobno i zalaganje Rimske kurije oko veće transparentnosti, jasnijeg razdvajanja uloga i zadaća, veće učinkovitosti u nadzoru i veće prilagodbe ekonomije Svete Stolice poslanju Crkve, tako da Božji narod koji svojom velikodušnošću pomaže u podupiranju poslanja rimskog biskupa može to činiti sa sigurnošću da se njihovim prilozima upravlja na prikladan, transparentan način i uz provedbu odgovarajućeg nadzora.