Sastanku su nazočili kardinal Parolin, zamjenik za Opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Edgar Peña Parra, generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana biskup Fernando Vergez Alzaga, predsjednik APSA-e biskup Nunzio Galantino i prefekt Tajništva za gospodarstvo (SPE) o. Juan Guerrero Alves.

Na sastanku je Sveti Otac osnovao Povjerenstvo za prijenos i nadzor koje trenutačno počinje s radom, koje će u sljedeća tri mjeseca provesti odredbe koje je u pismu od 25. kolovoza 2020. naveo državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu.

Povjerenstvo čine mons. Peña Parra, mons. Galantino i o. Guerrero Alves, priopćio je ravnatelj Tiskovnog ureda.

Tako će sredstvima kojima je do sada upravljalo Državno tajništvo uskoro upravljati APSA, a nadzirat će ih SPE.

„Kao dio reforme Kurije, razmišljao sam i molio se za priliku da dam poticaj koji će omogućiti sve bolju organizaciju ekonomskih i financijskih aktivnosti, nastavljajući u skladu s upravljanjem koje je, što svi žele, više evanđeosko“, napisao je Papa u kolovozu državnom tajniku.

Franjo je napisao da je „od najveće važnosti“ da misija svakog ekonomskog i financijskog tijela bude jasno definirana „da bi se izbjeglo preklapanje, usitnjavanje, ili nepotrebno i opasno podvostručavanje. U pismu se objašnjava da je nepotrebno da Državno tajništvo vrši funkcije koje su prethodno povjerene drugim dikasterijima. Stoga je poželjno da se načelo suspsidijarnosti provodi također u ekonomskim i financijskim pitanjima bez dovođenja u pitanje posebne uloge koju Državno tajništvo ima.

U tom svjetlu Papa je naložio da se upravljanje financijskim sredstvima i imovinom, koja će zadržati svoju svrhu, prenese na APSA-u. U pismu je dalje napisao da se posebna pažnja mora „pridati ulaganjima izvršenima u Londonu i fondu Centurion, iz kojega moramo izaći što je prije moguće, ili barem, riješiti ih tako da uklonimo sve reputacijske rizike.

Papa je nadalje ustvrdio da „sva sredstva kojima je do sada upravljalo Državno tajništvo moraju biti uključena u jedinstveni proračun Svete Stolice“ te da će u ekonomskim i financijskim pitanjima Državno tajništvo djelovati „putom proračuna odobrenog uobičajenim mehanizmima, s vlastitim procedurama zahtijevanim za svaki dikasterij, osim za rezervirana pitanja koja podliježu tajni, odobrena od Povjerenstva osnovanog za ovu svrhu.“

Za nadzor i superviziju svih sastavnica Rimske kurije zaduženo je Tajništvo za gospodarstvo. Državno tajništvo, u pitanjima ekonomske i financijske supervizije „neće biti odgovorno za superviziju i nadzor bilo koje sastavnice Svete Stolice, ni za stvari povezane s time“.

Budući da „Državno tajništvo neće morati upravljati ili rukovoditi imovinom, bit će prikladno da prenamjeni svoj administrativni ured, ili procijeni nužnost njegova postojanja“ napisao je papa Franjo, a objavio Vatican News.