Opus Dei, osobna prelatura Katoličke Crkve, dobila je novog prelata koji će naslijediti preminulog Javiera Echevarríju.

Kako stoji na službenim stranicama prelature, kao treći nasljednik sv. Josemarije Escrive izabran je Fernando Ocáriz Braña, a njegov izbor sinoć je potvrdio i papa Franjo.

Prije izbora Ocáriz je služio kao pomoćni vikar Opusa Dei.

Monsinjor Fernando Ocáriz rođen je 1944. u Parizu kao 8. dijete u španjolskoj obitelji koja je u Francusku izbjegla tijekom Španjolskog građanskog rata.

Od 1986. surađuje s Kongregacijom za nauk vjere, a svoj doprinos daje i radu drugih dijelova Kurije. Od 1989. član je Papinske teološke akademije te je jedan od profesora koji su 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli Papinsko sveučilište Svetog križa.

Autor je nekoliko djela iz područja kristologije i filozofije, a za knjigu “Amar con obras: a Dios y a los hombres and Naturaleza, gracia y gloria”, predgovor je napisao tadašnji kardinal Ratzinger.

U više od 20 godina koliko je pomagao pokojnom prelatu Echevarríji, Ocáriz je posjetio preko 70 zemalja, a 60-ih godina prošlog stoljeća, dok je kao student teologije boravio u Rimu, živio je s osnivačem Djela, svetim Josemarijom.

Tino Krvavica, opusdei.org | Bitno.net