Prelat Opusa Dei bio je hospitaliziran 5. prosinca u poliklinici “Campus Bio-Medico” u Rimu zbog lake upale pluća.

Mons. Javier Echevarría, biskup i drugi nasljednik sv. Josemaríje Escrive, utemeljitelja Opusa Dei, preminuo je sinoć, 12. prosinca u 21:20 sati, na blagdan Gospe od Guadalupe, u Rimu. Pomoćni vikar prelature Mons. Fernando Ocáriz jučer poslijepodne mu je podijelio posljednje sakramente.

Prelat Opusa Dei bio je hospitaliziran 5. prosinca u poliklinici “Campus Bio-Medico” u Rimu zbog lake upale pluća.

Mons. Echevarría primao je antimikrobnu terapiju kako bi se suzbila infekcija. Klinička slika se pogoršala u posljednjim satima izazivajući respiratornu insuficijenciju koja je dovela do smrtnog ishoda.

Kao što predviđa pravo prelature, redovno upravljanje prelaturom nastavlja vršiti pomoćni i generalni vikar mons. Fernando Ocáriz. Prema statutima, u roku od mjesec dana on bi trebao sazvati izborni kongres prelature na kojem se bira novi prelat. Kongres se treba održati u roku od tri mjeseca. Kandidat izabran na kongresu treba biti potvrđen od strane Pape.

Prelat je preminuo s navršene 84 godine života. Rođen je u Madridu 1932. godine. U istom je gradu upoznao sv. Josemaríju, čiji je tajnik bio od 1953. do 1975. godine. Potom je bio imenovan generalnim tajnikom Opusa Dei. Godine 1994. izabran je za prelata. Sveti papa Ivan Pavao II. zaredio ga je za biskupa 6. siječnja 1995. godine u bazilici sv. Petra.

U lipnju ove godine, mons. Echevarría boravio je u Hrvatskoj, susrevši se tom prilikom i s kardinalom Josipom Bozanićem. Prilikom posjeta prisjetio se kako je sredinom dvadesetog stoljeća, u vrijeme kad politička situacija u Hrvatskoj nije osiguravala temeljne ljudske slobode, utemeljitelj Opusa Dei sv. Josemaría Escriva s mnogo vjere tvrdio da se neće mnogo čekati s početkom širenja kršćanske poruke u našoj zemlji.

Bitno.net