Gerhard_Ludwig_Müller

– Nisam konzervativni protivnik pape Franje – izjavio je u razgovoru za Kathpress prefekt Kongregacije za nauk vjere Gerhard Müller, izazvan raznoraznim senzacionalističkim tekstovima koji su ga prikazali kao velikog Papina oponenta – osobito u pitanjima pastoralne brige za rastavljene i civilno vjenčane parove. Budući kardinal naglasio je kako su Papine i njegove izjave u potpunom suglasju, a jedinom razlikom smatra drugačiji pristup i način izražavanja.

Govoreći o ulozi žena u Crkvi, Müller je izjavio kako bi one mogle preuzeti visoke pozicije u Papinskim vijećima, na primjer u Vijeću za obitelj ili zdravstvenu skrb, ail ne i u Kongregacijama, budući da na njihovu čelu mogu biti isključivo klerici – jedini nositelji vlasti upravljanja u Crkvi. Dodao je kako bi i njihova uloga u teološkim istraživanjima i karitativnim djelatnostima mogla biti veća, ali da se protivi uvođenju kvota za žene.

U spomenutom razgovoru bivši biskup Regensburga dotaknuo se i Bratstva sv. Pija X. izjavivši kako je pomirenje još uvijek moguće, te kako su „vrata otvorena“.

Müller se osvrnuo i na djelovanje Kongregacije koja mu je povjerena 2012. godine. Istaknuo je kako vijeće kardinala, u kojemu je on „prvi među jednakima“, na mjesečnim sastancima zajednički donosi sve odluke, a konačnu riječ ima Papa.

Spomenimo kako je Müller bio prijatelj pape emeritusa Benedikta XVI., a nakon izbora pape Franje mnogi su sumnjali da će ostati na čelu Kongregacije. U posljednje vrijeme izložen je kritikama nekih predstavnika njemačkog episkopata zbog dosljednosti i ustrajnosti u pitanju pristupanja pričesti rastavljenih i civilno vjenčanih parova.

M.V. | Bitno.net