Kao čovjek Crkve, nuncij ne predstavlja sebe, nego Crkvu i osobito Petrova nasljednika

Papa Franjo jučer ujutro je u audijenciju primio apostolske nuncije iz cijeloga svijeta. Pisani govor koji im je podijelio kompas je za orijentaciju u poslanju i svojevrsni dekalog. Na susretu, koji se održava do subote, i koji se po Papinoj želji od 2013. godine održava u Vatikanu svake tri godine, sudjeluju 103 papinska predstavnika, od kojih je 98 apostolskih nuncija i 5 stalnih promatrača. Nuncij je pozvan biti Božji čovjek, predstavnik Crkve i Pape, njegovo je poslanje nepomirljivo s kritiziranjem Pape, posjedovanjem bloga i pridruživanjem skupinama koje su protiv Pape i Crkve – napisao je papa Franjo.

Nuncij mora braniti Crkvu od sila zla koje je žele oklevetati – napisao je Papa i istaknuo – Pozvan je da ne bude zaveden svjetovnim vrijednostima, da bude pozoran na darove koji predstavljaju opasnost; pozvan je na apostolsku revnost, ne padajući u „političku ispravnost“, pozvan je biti čovjek pomirenja, susretati ljude i ne zatvarati se u nuncijaturu. Njegovo poslanje treba prosvjetljivati svjetlo koje dolazi iz bliskog odnosa s Isusom. Bez molitve postaje se puki službenik, uvijek nezadovoljan i nesretan. Sve to treba mu služiti za naviještanje Radosne vijesti, kako bi obasjavao svijet svjetlom Uskrsloga.

Kao čovjek Crkve, nuncij ne predstavlja sebe, nego Crkvu i osobito Petrova nasljednika – napisao je Sveti Otac i napomenuo – No prestaje biti čovjek Crkve kada se počne loše ponašati prema svojim suradnicima. Žalosno je vidjeti neke nuncije koji muče svoje suradnike istim neugodnostima koje su možda podnosili kada su bili suradnici drugim nuncijima. Potrebno je pomoći tajnicima i savjetnicima da se razviju u diplomate i u buduće nuncije. Loše je vidjeti nuncija koji traži luksuz dok ima ljudi koji su lišeni najpotrebnijega. Radi se o protivnom svjedočanstvu, jer čovjeku Crkve najveća je čast biti svima sluga.

Biti čovjek Crkve zahtijeva ponizno predstavljati lice, učenje i stavove Crkve – napisao je papa Franjo i objasnio – To znači da treba staviti na stranu svoja osobna uvjerenja i hrabro braniti Crkvu pred snagama zla koje je uvijek pokušavaju diskreditirati, ogovarati i klevetati. Biti čovjek Crkve traži da nuncij bude prijatelj biskupa, svećenika, redovnika i vjernika, u povjerenju i ljudskoj toplini, provodeći svoje poslanje zajedno s njima i imajući uvijek pogled Crkve, to jest biti čovjek koji osjeća da je odgovoran za spasenje svih.

Važan je dio nuncijevog poslanja biti čovjek pomirenja i posredovanja, nepristran i objektivan – napisao je Papa i upozorio – Kad bi se zatvorio u nuncijaturu i izbjegavao susretati ljude, izdao bi svoje poslanje, te umjesto da bude čimbenik zajedništva, postao bi prepreka. Nuncij ne predstavlja sebe nego Petrova nasljednika, djeluje u njegovo ime u mjesnim Crkvama i pred vladama zemalja u koje je poslan, simbolično predstavlja Papinu prisutnost među vjernicima, do te mjere da u nekim zemljama nuncijaturu nazivaju „Papinom kućom“.

Nuncij ne može biti licemjer jer je most koji spaja Kristovog namjesnika i ljude kojima je poslan – napisao je Sveti Otac i dodao – To je vrlo zahtjevna služba koja zahtijeva fleksibilnost, poniznost, sposobnost komuniciranja i pregovaranja, sklonost za međuljudske odnose, pa i duga putovanja i premještaje, živeći uvijek sa spremnom putnom torbom. Zadatak je nuncija posjetiti zajednice koje Papa ne može. Potom važno je dobro poznavati misao onoga koga predstavlja.

Zadaća mu je neprestano izvještavati Papu o različitim prilikama, crkvenim i društveno-političkim promjenama u zemlji u koju je poslan – napisao je papa Franjo i objasnio – Zbog toga je bitno poznavati običaje i jezik te zemlje, držeći vrata nuncijature i svojeg srca uvijek svima otvorena. Nepomirljivo je biti Papin predstavnik i kritizirati ga iza leđa, imati blog i pridružiti se skupinama koje su nenaklonjene prema Papi, Rimskoj kuriji i Katoličkoj Crkvi.

Treba biti poduzetan bez pribjegavanja mentalnoj, duhovnoj i ljudskoj pretjeranoj strogosti, pa ni licemjernoj i prevrtljivoj savitljivosti – napisao je Papa i istaknuo – Ne smije se prilagođavati svemu, nego mora biti sposoban kreativno, hrabro, snalažljivo i dinamično raditi za opće dobro, ne dopuštajući da ga pobijedi strah u prilikama koje ne može predvidjeti. Pravim riječima treba znati smiriti ljude kako bi pomogao onima koji mu se obraćaju. Nuncijev način treba biti djelovanje u poslušnosti, slijedeći Isusov primjer. Poslušnost Bogu ne može se odvojiti od poslušnosti Crkvi i poglavarima.

Nuncij koji ne živi krepost poslušnosti, pa i onda kada je to teško i suprotno njegovom osobnom viđenju stvari, jest kao putnik koji gubi kompas, riskirajući tako promašiti cilj – napisao je Sveti Otac i napomenuo – Protivno je „svjedočenju“ pozivati druge na poslušnost, a sam biti neposlušan. Bez molitve bi nuncij, pa i svi mi, mogao ne ispuniti sve gore navedene zahtjeve. Bez molitve postajemo puki službenici, uvijek nezadovoljni i nesretni. Život molitve je svjetlo koje osvjetljava sve ostalo i sav nuncijev posao i poslanje.

Nuncij je i čovjek djelotvorne ljubavi, koji se zauzima za mir i troši u karitativnim djelima, osobito prema siromašnima, odbačenima, te tako ostvaruje svoje poslanje oca i pastira – napisao je papa Franjo i upozorio – Mora biti mudar kada prihvaća darove kako ne bi prestao biti objektivan i u nekim slučajevima izgubio svoju slobodu. Nikakav dar, bilo kakve vrijednosti, ne smije nas učiniti robovima. Treba odbiti poklone koji su preskupi i često beskorisni ili ih proslijediti Caritasu. Primanje se skupog poklona ne opravdava njegovom upotrebom.

Na početku audijencije Papa se u molitvi prisjetio nadbiskupa Léona Kalenga Badikebelea, apostolskog nuncija u Argentini, koji je prekjučer preminuo. Svoj snažan i izravan govor papinskim predstavnicima Papa je zaključio „Litanijama ljudskosti“ sluge Božjega kardinala Rafaela Merryja del Vala, državnog tajnika i suradnika svetog pape Pija X. Ta je molitva obilježila govor Svetog Oca i potaknula nazočne da Isusa traže kako bi bili slobodni od želja da budu čašćeni i ljubljeni, te od straha da će biti ismijani i vrijeđani. To je molitva koja ukazuje na kršćanski način poniznosti i ljubavi.

Vatican News | Bitno.net