Papa

Na Papinskom sveučilištu Sveti Ivan Lateranski u Rimu 16. je svibnja održan znanstveni skup pod geslom „Pio XII. antropološko pitanje i socijalni poredak. Pozivajući se na radio-poruku iz 1942. godine“. U svom je predavanju biskup-rektor sveučilišta Enrico Dal Covolo istaknuo da je Papina poruka iz 1942. godine nenapisana enciklika.

Ona je iz dva razloga vrlo važna za crkveni život – ustvrdio je biskup. U prvom redu jer je jedan od najbogatijih i najdetaljnijih oblika kršćanske znanosti koji poznajemo kao Socijalni nauk Crkve. Radio-poruka Pija XII. obuhvaća vrlo veliko područje ljudskog djelovanja, od gospodarstva do međudržavnih odnosa, od temelja državnog i međunarodnoga pravnog poretka do socijalnog mira i mira među narodima. Toliko je opširna da se s pravom može usporediti s nekom vrstom nenapisane socijalne enciklike pape Pacellija – ustvrdio je biskup.

Stoga nas ne iznenađuje, nastavio je biskup, da Kompendij socijalnog nauka Crkve šest puta citira radio-poruku, a evo i drugog razloga zašto je radio-poruka važna za današnji život Crkve. Poznato je, naime, da cijela Crkva slavi pedesetu obljetnicu otvaranja II. vatikanskog sabora te da se i Lateransko sveučilište nizom pothvata znanstvene naravi uključilo u obilježavanje. Slijedeći želju pape Benedikta XVI. svi nastojimo izbjeći takozvanu „hermeneutiku diskontinuiteta“, i prigrliti teološki uvjerljiviju hermeneutiku kontinuiteta – primijetio je biskup Dal Covolo.

Doista, zadivljujući kontinuitet povezuje učiteljstvo Pija XII. s mnogim saborskim dokumentima (primjerice Mediator Dei s konstitucijom Sacrosanctum concilium, te Mistici corporis s konstitucijom Lumen Gentium), a uvjeren sam da i takozvano otvaranje prema svijetu, što i je prioritet najistaknutijih saborskih opredjeljenja, ne bi bilo pojmljivo bez vrsnog socijalnog učiteljstva pape Pija XII. Usudio bih se reći da bez radio-poruke iz 1942. godine, povezane s također važnim porukama iz 1941. i 1944. godine, ne bi bilo ni doktrinarnog okvira konstitucije Gaudium et spes – zaključio je biskup Dal Covolo. (rv/bitno.net)