gerhard-ludwig-mueller

“Svako odvajanje teorije vjere od njezine prakse jest suptilna, ali istodobno ozbiljna kristološka hereza”, poručio je prefekt Kongregacija za nauk vjere kardinal Gerhard Müller na otvaranju novog zasjedanja Međunarodne teološke komisije.

Müller, koji je također čelnikom komisije, izjavio je, a poljska redakcija Radio Vatikana je to prenijela, kako teologija ne može biti neko zasebno područje koje je odvojeno od života vjernika.

“To nije prava teologija. U autentičnoj teologiji razumijevanje vjere nikada nije odvojeno ili suprotstavljeno niti pastoralu niti svjedočanstvu vjere. Teologija uvijek mora imati duboki pastoralni smisao”, rekao je kardinal.

Podsjetio je i na to kako su crkveni oci isticali kako teologija uvijek nastaje iz liturgije, u štovanju Božjih otajstava i kontemplaciji nad Svetim pismom. Teolozi, rekao je prefekt Kongregacije za nauk vjere, imaju odgovornost.

“Kršćanska vjera nije iracionalno iskustvo. Mi teolozi stražari smo i promicatelji razumnosti vjere. U kristološkoj meditaciji Bog se otkriva našem razumu, baš kao i u racionalnosti svoje objave”, poručio je Müller.

G. An, | Bitno.net