papa franjo

Upravitelj je u Evanđelju optužen da loše vodi poslove, te prije no što će ga gospodar otpustiti, lukavo pokušava pridobiti za sebe sve dužnike, opraštajući im dio duga, kako bi si osigurao budućnost. Papa poručuje kako ne treba slijediti njegove postupke, već promisliti o njegovoj lukavosti i snalažljivosti.

Papa ističe kako su kršćani pozvani na određenu lukavost – ali ne svjetovnu, već onu darovanu od Duha Svetoga. Svjetovnost se očituje, ističe Papa, „u stavu pokvarenosti, prevare, ugnjetavanja, kao ugodan ali potpuno pogrešan put, put grijeha. Duh evanđelja naprotiv zahtijeva ozbiljan i zauzet život, ozbiljan – ali radostan, obilježen poštenjem, ispravnošću, poštivanjem drugih i njihova dostojanstva, te osjećajem za dužnost. To je kršćanska prepredenost!“

Pred kršćaninom su samo dva puta. Sveti Otac pojašnjava kako možemo birati samo „između poštenja i nepoštenja, vjernosti i nevjere, egoizma i altruizma, dobra i zla. Ne može se titrati između dva puta, jer oni su međusobno suprotstavljeni. Prorok Ilija je govorio Izraelskom narodu, koji je hodio po dvije staze: ‘Vi šepate na obje noge’… Važno je odlučiti kojim putem krenuti, naglašava Papa, i potom, „u pravom smjeru, hoditi odlučno i hrabro, prepuštajući se Gospodinovoj milosti i pomoći njegova Duha. Završetak evanđelja je snažan i kategoričan: ‘Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu’ (r. 13).“

Današnja poruka je jasna: odabrati između Isusa i svijeta, „između logike pokvarenosti i pohlepe i logike ispravnosti i dijeljenja.“ Papa upozorava kako su pokvarenost i korupcija poput droge: čovjek ne može prestati kad poželi, jer je putem malo po malo izgubio slobodu. “Korupcija stvara naviku, rađa siromaštvo, iskorištavanje, patnju. Ako se pak trudimo slijediti evanđeosku logiku čestitosti, jasnoće namjere i postupaka, te bratstva, postajemo tvorci pravednosti, otvaramo horizonte nade za čovječanstvo. Kroz bezuvjetno darivanje braći, služimo pravednog gospodara: Boga“, zaključio je Papa.

Nakon kateheze, Sveti je otac podsjetio na beatifikaciju Elisabette Sanna, majke i udovice posvećene molitvi i služenju bolesnih i siromašnih. Uputio je i pozdrav sudionicima Nacionalnog Euharistijskog kongresa u Genovi. Poseban naglasak Sveti Otac je stavio na danas započeti Asiški međureligijski susret, pozvavši cijelu Crkvu da se u utorak, 20. rujna posveti – svatko prema svojim mogućnostima – molitvi za mir u svijetu.

Cjeloviti tekst današnjeg Angelusa možete pronaći ovdje.

Radio Vatikan | Bitno.net