Vatikan

Mediji još uvijek pomno prate sudski proces protiv bivšeg Papina sobara, koji je optužen za krađu tajnih dokumenata iz Papina apartmana.

U srijedu 3. listopada održana je treća javna rasprava u prostorijama vatikanskog tribunala. Saslušana su četiri člana vatikanske žandarmerije koji su 23. svibnja pretražili stan optuženog Paola Gabrielija. Pretraga je trajala osam sati. Oni su tom prilikom odnijeli 82 kutije dokumenta i materijala, koji su bili sklonjeni u veliki ormar u tom stanu. Prema njihovu svjedočanstvu pretrazi su nazočili optuženi Gabriele i njegova supruga te su žandari zatvorili pakete u njihovoj nazočnosti. Riječ je o tajnim dokumentima koji datiraju između 2006. i 2011. godine. Na nekima je čak pisalo da ih treba uništiti. Među njima je bilo – kako su posvjedočili članovi žandarmerije – osobnih pisama kardinala i političara Papi i njegovi odgovori, a i šifrirani dokumenti Državnog tajništva. Bilo je međutim i nekih znanstvenih studija o ezoterizmu, masoneriji, Vatikanskoj banci, kršćanstvu i nekim drugim religijama. Žandarmerija je u Paolovu stanu našla i upute kako tajno snimati i skrivati datoteke i slike mobitelom. Optuženi Paolo Gabriele potvrdio je da je to radio s namjerom da na neki način pomogne Papi, jer je vidio da je osamljen i manipuliran.

Iduća sudska rasprava je predviđena u subotu. Pretpostavlja se da bi proces trebao završiti prije početka redovite Biskupske sinode, kako bi mediji usredotočili svoju pozornost više na sinodu i proglašenje Godine vjere nego na skandale unutar vatikanskih zidina. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com