Noia

Imenovanje na tu dužnost biskupa na tako visokom položaju znak je pastoralne skrbi Svetoga Oca za katolike tradicionaliste koji su u zajedništvu sa Svetom Stolicom, i njegove velike želje za pomirenjem s tradicionalističkim zajednicama koje nisu u jedinstvu s Petrovom Stolicom. Podsjetimo da je predsjednik spomenutoga povjerenstva pročelnik Zbora za nauk vjere, kardinal William J. Levada.

Papinsko povjerenstvo „Ecclesia Dei“ ustanovio je 1988. godine blaženi papa Ivan Pavao II., i to u svrhu olakšavanja punoga crkvenog zajedništva svećenika, sjemeništaraca, redovničkih zajednica i pojedinaca koji su na razne načine povezani s bratstvom koje je osnovao nadbiskup Lefebvre, kao i radi promicanja pastoralne skrbi za vjernike koji slijede staru latinsku liturgijsku tradiciju Katoličke crkve.

Nadbiskup je Di Noia prije bio tajnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. Zbog velikoga poštovanja koje prema njemu ima židovska zajednica, njegova će nazočnost pomoći i u suočavanju s nekim pitanjima u katoličko-židovskim odnosima. (rv/bitno.net)