Broj zahtjeva za poništenje braka koje prima Vatikan znatno je porastao. Prije korona krize broj novopridošlih tužbi bio je oko 700 do 750 godišnje, rekao je vatikanski sudac Francesco Viscome na događaju u Sanremu, prenosi internetski portal „Prima La Rivera“. U posljednje dvije godine porastao je na 1200, izvijestila je 17. ožujka KNA.

U Katoličkoj Crkvi sakramentalno sklopljeni brakovi su nerazrješivi. Međutim, naknadno je moguće utvrditi da je brak u nekim slučajevima bio nevaljan. O tome odlučuju posebni crkveni sudovi. Konačni autoritet ima Rimska rota u Vatikanu, gdje Viscome radi kao sudac.

Papa Franjo je 2015. godine ukinuo prethodno obveznu reviziju presude o ništavosti braka u drugom stupnju. Novi proces osmišljen je radi pojednostavljenja i prevladavanja kašnjenja, rekao je Viscome.

Prema ranijim izvješćima, najveći dio zahtjeva za ništavost ženidbe na Rimsku notu u posljednje vrijeme pristiže iz zemalja poput Poljske i Indije.

Papa je u siječnju ove godine podsjetio crkvene suce da budu oprezni. Oni bi morali pomoći vjernicima da shvate istinu o njihovom braku. Pojednostavljenje postupka bi trebalo promicati brzinu postupka u interesu onih koji su pogođeni.