“Istinski prijatelji Pape nisu oni koji mu laskaju, nego oni koji surađuju s njim i biskupima na učvršćivanju vjere”, izjavio je kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere na predstavljanju talijanskog prijevoda knjige razgovora s njim “Razgovori o nadi”, što prenosi internetska stranica poljske redakcije Radio Vatikana.

Kako je RV prenio, prefekt je upozorio na “pogrešnu interpretaciju papinske vlasti”, interpretaciju “utemeljenu na svjetovnoj ekleziologiji kojoj se Sveti Otac odlučno suprotstavio”.

“Zanimljivo je kako su se pojedini nekadašnji protivnici sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., oni koji su nekada rušili temelje teologije, sada okrenuli jednoj vrsti papinstva koja je vrlo uznemirujuća”, rekao je kardinal i pojasnio:

“Ti laskavci ponašaju se tako kao da je svaka papina riječ nezabludiva. Ali, papa nije Mesija nego namjesnik Kristov, Isusov sluga. Pa ako i mediji vide u njemu zvijezdu, on sam je od samoga početka pontifikata naglašivao kako je njegova zadaća učvršćivanje u vjeru, a ljudi trebaju slaviti Isusa, ne njega.”

Kardinal je naglasio, prenosi Radio Vatikan, kako nije dobro kada vjernici pročitaju nešto u medijima o Franji, a potom idu svom župniku ili čak biskupu i “poučavaju ih o tome što je Sveti Otac rekao”.

“Pastir župe jest župnik, a biskupije biskup koji su u jedinstvu s rimskim biskupom”, rekao je i naglasio kako nije važna medijska slika nego “konkretan život partikularne Crkve u jedinstvu s Rimom”.

Na predstavljanju knjige sudjelovao je i nadbiskup Rino Fisichella koji je rekao kako je nada koju kardinal promiče u knjizi svojih razgovora “antipod nihilizmu koji je glavni problem suvremenog svijeta, a prodire i u samu Crkvu”.

Goran Andrijanić | Bitno.net